Politie Friesland

Politieberichten van paaszondag 23 maart

Fryslân, 23-03-2008 o Politieberichten van zaterdag 22 maart 11.00 uur t/m zondag 23 maart 11.00 uur.

Boornbergum: vernielingen
In de nacht van vrijdag op zaterdag is een reeks vernielingen gepleegd op de Ds. Van Apeldoornwei. Van een auto werd de buitenspiegel afgetrapt en van twee andere autos werd de spiegel ingeklapt. Uit de tuin van een woning werden acht tuinkabouters gestolen. Die werden op straat kapot gegooid. In een tuin werden lege bierflesjes aangetroffen. Rond 03.30 uur hadden bewoners luidruchtige jeugd gehoord. Volgens omwonenden worden er vaker vernielingen gepleegd door uitgaande jeugd.

Terschelling West: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagochtend een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen twee personenautos op de Hoofdweg. Een 28-jarige inwoner van Terschelling kwam door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht. Daar kwam hij frontaal in botsing met de auto bestuurd door een 47-jarige Leeuwarder. De Terschellinger raakte bekneld en is door de brandweer uit het voertuig geknipt. Hij is met de traumaheli overgebracht naar het ziekenhuis. De Leeuwarder en zijn vier passagiers raakten eveneens gewond. Zij zijn allen behandeld door de huisarts en hoefden niet naar het ziekenhuis.

Haskerhorne: auto-inbreker aangehouden door burgers
De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een 27-jarige inwoner van Skarsterlan, die was aangehouden op verdenking van het inbreken in een bestelauto. Omstreeks 15.45 uur werd hij op heterdaad betrapt en door burgers vastgehouden. Die waarschuwden de politie, die de verdachte overnam en voor nader onderzoek insloot. Volgens de Nederlandse wet hebben burgers de bevoegdheid om de verdachte aan te houden bij ontdekking op heterdaad. Ze moeten de verdachte wel direct overdragen, zoals in dit geval, aan de politie.

Ureterp: inbraak woning
De politie is op zoek naar de daders van een woninginbraak aan De Feart tussen vrijdagmiddag en zaterdagmiddag. Men kwam binnen na het forceren van een uitzetraampje. De gehele woning is doorzocht. Voor zover bekend is in ieder geval een grootbeeld lcd-tv meegenomen.

Sneek: aanhouding na bedreiging
De politie heeft zaterdagnacht een onderzoek ingesteld naar een 20-jarige man uit Hommerts. Hij werd ervan verdacht dat hij een vernieling zou hebben gepleegd in een horecagelegenheid aan de Nauwe Noorderhorne. De verdachte werd door een omstander aangehouden en onder controle gehouden. Daarbij bedreigde hij deze omstander. De verdachte werd door de politie overgenomen en ingesloten. Tijdens het overbrengen van de verdachte vernielde hij de ruit van een politieauto en beledigde de politiemensen.

Heerenveen: politie treedt op tegen supporters
De politie heeft zaterdagavond ingegrepen bij een vechtpartij tussen supporters van Rhoda en Heerenveen om de rust in het centrum van Heerenveen te herstellen. Zon 20 supporters van Rhoda trokken het centrum in. Op de Oude Koemarkt kwam het tot een confrontatie met Heerenveensupporters. Er werd over en weer flink geslagen. De politie moest ingrijpen met manschappen en politiehonden om beide partijen te scheiden. Er waren gelukkig geen zware gewonden of grootschalige vernielingen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Franeker: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zondag een 23-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 03.30 uur was ruzie ontstaan op het Westerbolwerk tussen meerdere personen. Daarbij had de verdachte een man uit Noord-Holland (personalia nog niet bekend) een klap gegeven, waardoor deze verwondingen aan zijn gezicht opliep. De verdachte werd op aanwijzingen van getuigen aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens het overbrengen naar het bureau beledigde hij de politiemensen. Ook daar zal proces-verbaal voor worden opgemaakt.

Bolsward: aanhouding na vernieling
De politie heeft zondag een 17-jarige knaap uit Bolsward aangehouden omdat hij verhinderde dat de politie een vernieler kon aanhouden. Surveillerende politiemensen zagen dat een 20-jarige man uit Bolsward op de Skilwyk het achterlicht van een auto vernielde, waarna de groep waar de verdachte deel van uitmaakte, wegliep in de richting van het Laag Bolwerk. Daar werd de verdachte aangehouden. Hij verzette zich daarbij, waarna de groep, in het bijzonder de 17-jarige, hem te hulp kwam. De vernieler kon hierdoor ontkomen. De 17-jarige niet. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De personalia van de 20-jarige zijn bekend. Hij zal alsnog aangehouden worden.

Joure: autobrand
De politie stelt een onderzoek in naar de brand in een auto op de Pastorielaan. De brand werd zondag omstreeks 05.25 uur ontdekt, waarna de brandweer uitrukte en het vuur bluste. De brand is aan de voorzijde van het voertuig ontstaan. Wat de oorzaak is, is nog niet bekend. Er wordt rekening gehouden met brandstichting. De auto was eigendom van een 49-jarige vrouw uit Joure.

Heerenveen: bestuurder onder invloed tegen geparkeerde auto De politie heeft zondag omstreeks 07.30 uur een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Kattebos. Een 27-jarige man uit Heerenveen was met zijn personenauto tegen een geparkeerde auto gereden en was op de zijkant in de berm tot stilstand gekomen. Hij bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 240 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: drie rijbewijzen ingevorderd na alcoholgebruik
De politie heeft zateravond en -nacht op diverse plaatsen in de provincie alcoholcontroles gehouden. In totaal werden zeven bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In drie gevallen werd, naast een rijverbod en het opmaken van een proces-verbaal, het rijbewijs ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijdstip en plaats, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden): Zaterdag 20.0 uur, Tuinen in Leeuwarden, 19-jarige bestuurder van een snorfiets uit Leeuwarden, 645 ug/l, betrof beginnend bestuurder; Zondag 00.35 uur, Oppenhuizerweg in Sneek, 16-jarige bestuurder van een bromfiets uit Heeg, 390 ug/l, betrof beginnend bestuurder, die opviel omdat hij zonder helm reed;
Zondag 05.15 uur, Parkstraat in Lemmer, 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Heerenveen, 495 ug/l, betrof beginnend bestuurder.