Politie Midden- en West Brabant

BREDA, 23 maart 2008

Tilburgse jonge automobilist opnieuw onder invloed alcohol

BAARLE NASSAU: De politie heeft de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 00.25 uur op de Hermelijnweg een 19-jarige Tilburger aangehouden ter zake rijden onder invloed. De man, een beginnend bestuurder, blies maar liefst 755 ugl. Verklaarde zelf vijf biertjes te hebben gedronken voordat hij achter het stuur gekropen was. Hij was al eerder veroordeeld voor het rijden onder invloed. Hij had toen naar eigen zeggen enkele weken rij ontzegging gehad, een cursus moeten volgen en een geldboete moeten betalen. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Agressieve dronken automobilist aangehouden in Breda

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 02.30 uur op de Franklin Rooseveltlaan een 25-jarige Waalwijker aangehouden die zich erg agressief naar een politieman opstelde. De agent moest de pepperspray gebruiken. De verdachte bleek onder invloed van alcohol en cocaïne te zijn.

De verdachte negeerde met zijn bestelauto enkele keren een stopteken van de politie. Nadat hij uiteindelijk gestopt was, reageerde hij heel erg agressief op de politieman, die uiteindelijk pepperspray moest inzetten om de man onder controle te krijgen. De politie wilde de bestuurder controleren vanwege diens rijgedrag. Hij reed veel te hard over de Claudius Prinsenlaan en hield vrijwel geen afstand op een voor hem rijdende auto. Nadat de agent was uitgestapt en naar de bestelauto liep, brieste de bestuurder 'mongool' tegen de agent. Hij stapte uit en liep met geblade vuisten op de diender af. De agent die hem nog waarschuwt, gebruikte uiteindelijk zijn pepperspray om de man op afstand te houden. De agent kreeg hulp van een collega in burger, die in vrije tijd, langs het incident kwam. De verdachte werd geboeid. Tijdens het afvoeren werd de arrestant onwel, waarna hij naar de Spoedeisende hulp van het Amphiaziekenuis werd gebracht. Daar is ook een bloedproef van de man genomen, die verklaarde onder invloed te zijn van alcohol en cocaïne. Na zijn behandeling verklaarde hij dat hij de tussen 15 en 20 glazen bier gedronken had. Ook had hij nog enkele shotjes lambrusco en Sambuco en enkele glazen champagne gedronken. Zaterdag had hij voor het laatst cocaïne gebruikt. Hij wilde niet aan de controle ontkomen, maar een veilige plaats zoeken om te stoppen. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Jongen uit Dinteloord heeft luchtdrukpistool op slaapkamer

BREDA: Zaterdagmiddag werden in een kledingzaak op de Karrestraat twee jongens uit Dinteloord (15 en 16 jaar) aangehouden voor winkeldiefstal. Het is bij een poging gebleven, de jongens wilden kennelijk in de kleedkamer, de beveligingslabels verwijderen, maar werden in de gaten gehouden door het personeel. De 15-jarige jongen had op zijn mobiele telefoon foto's van vuurwapens. De foto's waren duidelijk in een slaapkamer genomen. Vervolgens is door de politie een onderzoek op zijn slaapkamer ingesteld. Hierbij werd een zwart luchtdrukpistool aangetroffen en in beslag genomen.

Winkeldief aangehouden

BREDA: Zaterdagmiddag is op de Ginnekenweg bij een supermarkt een 32-jarige Duitser betrapt op winkeldiefstal. Hij had een fles wijn in zijn zak gestopt en was naar buiten gelopen. De verdachte werd in verzekering gesteld. Hij werd vervolgens overgedragen aan de Vreemdelingendienst. De recherche onderzoekt nog of deze man wellicht nog meer strafbare feiten heeft gepleegd. Dit omdat zijn signalement redelijk overeenkomt met die van de dader van een andere zaak.

Slachtoffer steekpartij doet geen aangifte, vier arrestaties horecatoezicht

BREDA: De agenten belast met het horecatoezicht in de Bredase binnenstad rapporteren dat het uitgaanscentrum druk bezocht werd. Ondanks de goede sfeer waren er toch enkele opstootjes, die echter door er kort op te zitten, snel in de kiem werden gesmoord. Daarbij werden vier verdachten gearresteerd. Het meest opvallende incident was het feit dat een 19-jarige Bredanaar met een mes gestoken was en daar toch geen aangifte van wilde doen.


* Net voor 03.00 uur meldde zich bij een eenheid van de politie een 19-jarige Bredanaar die verklaarde te zijn gestoken met een mes. Het ging om een forse verwonding op zijn borst. Hij ging bij de politiebus onderuit waarna snel een ambulance besteld werd. In het ziekenhuis bleek dat hij geluk heeft gehad, zijn longen en andere vitale organen waren niet geraakt. Hij werd wel opgenomen. Hij heeft kennelijk onenigheid gehad in een café op de Grote Markt waarna hij en een vriend buiten gezet waren. Kort daarna moet het incident hebben plaats gevonden. Tot verbazing van de agenten deelde het slachtoffer mede dat hij geen aangifte wil doen. De politie gaat desondanks, gelet op de ernst van de zaak, toch verder met het onderzoek.

* Twee knapen, 17 en 24 jaar uit Zundert werden aangehouden ter zake belediging.
Een 25-jarige man uit Steenbergen werd opgepakt nadat hij in een horecazaak op de Visserstraat betrapt was met een
gebruikershoeveelheid cocaïne in zijn bezit.
Een 25-jarige man uit Etten-Leur werd gearresteerd nadat hij vernielingen had aangericht bij een deur van een amusumentshal aan de Visserstraat. Ook had hij een zakje hennep en een mes bij zich.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; Politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig én karaktervol.

Auteur: Willem van Hooijdonk