Ingezonden persbericht


Leiden, 17 maart 2008

Museum Volkenkunde viert vliegerend Nawrooz!

Zondag 23 maart 2008
13.00-17.00 uur

Ook dit jaar wordt in Volkenkunde Nawrooz, het Nieuwjaarsfeest van bijna alle volken die een Iraanse taal spreken, gevierd. Naw-rooz betekent in het Perzisch "Nieuwe Dag", de eerste dag van het nieuwe jaar. Volkenkunde nodigt in samenwerking met Stichting Afghaanse Jongeren KEIHAN de bezoeker aanstaande zondag uit om tijdens een doorlopend feestelijk programma kennis te maken met de manier waarop in Afghanistan Nawrooz wordt gevierd. In het museum klinkt Afghaanse klassieke en moderne live muziek en worden in een Afghaans theehuis heerlijke hapjes en drankjes verkocht. Een korte beeldende presentatie toont de bezoeker hoe Nawrooz in Afghanistan beleefd en gevierd wordt. Vliegeren speelt daarbij een grote rol en deze traditie mag tijdens de Nawrooz-viering dan ook niet ontbreken. In verschillende workshops kan jong en oud zelf een vlieger leren maken en bij goed weer in de tuin van het museum oplaten!

Op zondag 23 maart staat Volkenkunde geheel in het teken van de Afghaanse Nawrooz-viering. Een boordevol programma met Afghaanse live muziek en dans, lezingen over het ontstaan en de viering van Nawrooz, workshops vliegers maken en demonstraties vliegeren, maken van deze dag een echte feestdag. Bij binnenkomst in het museum wordt de bezoeker 's middags getrakteerd op een glas Haftmewa, een Afghaanse drank gemaakt van zeven (=haft) gedroogde vruchten (=mewa). De ingrediënten verschillen per gebied, maar amandelen, pistache, rozijnen en gedroogde abrikozen zijn de basis. Tussen de muziek- en dansoptredens door, krijgt de bezoeker uitleg over het Nawrooz-feest en op verschillende momenten start een themarondleiding Afghanistan. Een kleine tentoonstelling van traditionele Afghaanse kleding en de vliegers buiten in de tuin maken het beeld van Afghanistan compleet.

Nawrooz is hét grote feest van het jaar. Het wordt gevierd op of rond 21 maart, als de zon 's middags pal boven de evenaar staat. Het is de dag dat men nieuwe kleren aantrekt, lekkere hapjes maakt, bij elkaar op bezoek gaat en cadeautjes weggeeft. Het betekent de terugkeer van de zon, van het licht: een nieuw begin, net als het Nieuwjaarsfeest op 1 januari bij ons. En net als bij ons de dag vóór het Nieuwjaarsfeest vaak wordt gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken, wordt ook in Iran en daarbuiten de tijd vóór Nawrooz gebruikt om te denken aan de overledenen. Nawrooz is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest: het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

Naast het activiteitenprogramma van de Nawrooz-viering is er voor kinderen rondom de vaste tentoonstelling van het museum ook altijd een heleboel te doen. Speurtochten, kleuterkarren, of een 'ritje' in de net opgeknapte Wilde Bus: kortom, een bezoek aan Museum Volkenkunde is voor het hele gezin een feest!

Kijk voor het volledige Nawrooz-programma op: www.volkenkunde.nl. Speciale entreeprijs op zondag 23 maart: kinderen t/m 12 jaar gratis en volwassenen: ¤ 7,50 euro (incl. tijdelijke tentoonstelling).

Steenstraat 1| postbus 212 | 2300 AE | Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl

Openingstijden museum: dinsdag tm zondag van 10.00-17.00 uur. Extra open op 24 maart, 5 & 12 mei. Entree: 7,50 | 4,00 | Mk gratis. Elke woensdag is de entree tot de vaste tentoonstelling én galerijtentoonstellingen gratis. Voor de tijdelijke tentoonstelling ALS HET IJS SMELT geldt een toeslag van 1, 00 euro.



Ingezonden persbericht