Ingezonden persbericht


Persbericht - Heeswijk-Dinther, 11 maart 2008

LENTEFEEST OP KASTEEL HEESWIJK
2e Paasdag 24 maart 2008

Het lentefeest van Kasteel Heeswijk, dat plaatsvindt op 2e Paasdag staat traditiegetrouw in het teken van cultuur en natuur, omdat het evenement samenvalt met de Dag van het Landschap. Rondom het kasteel worden voor alle leeftijden buitenrondleidingen gegeven. Voor drankjes en hapjes kunt u terecht in Het Koetshuis of bij mooi weer op het buitenterras. Op het bovenplein worden workshops gegeven voor jong en oud. Te beluisteren is saxofoon, piano, poëzie en klavecimbel. Een nieuwe beleving kunt u ondergaan in het kasteel. Naast de gebruikelijke routing krijgt u deze keer extra mooie verhalen over de relaties van de laatste adellijke bewoners met het Nederlands koninghuis. Uiteraard worden er voor de kleintjes paaseieren verstopt. Lekker genieten dus van cultuur en natuur op 2e Paasdag.

Koetshuis voor iedereen toegankelijk vanaf 11.00 uur Het Koetshuis komt er op z'n paasbest uit te zien. In de kasteelwinkel worden (ridder)boeken, ansichtkaarten en bijzondere snuisterijen verkocht. Voor kleine versnaperingen kunt u terecht in de koffiekamer. De lunch wordt geserveerd in aparte ruimtes.

Kasteelmuseum: doorlopend van 12.00-17.00 uur

Het kasteel kunt u op eigen gelegenheid bezoeken. In de salon speelt Gerard van de Meerakker klavecimbel. Gidsen in de diverse ruimtes vertellen u de verhalen over de adellijke bewoners, onder andere over André van den Bogaerde, die het kasteel in 1835 kocht. Hij was onder koning Willem I gouverneur van de provincie Noord-Brabant en kamerheer in bijzonder dienst. Ook zijn zoon Amadée was kamerheer. En de laatste adellijke bewoonster van Kasteel Heeswijk, barones Albertine van Heeckeren van Kell vervulde zeven jaar de functie van hofdame in de hofhouding van koningin Wilhelmina. Zij was bovendien bruidsmeisje bij het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard.

Nieuw in het kasteelmuseum is het ambtkostuum van kamerheer dat Kasteel Heeswijk onlangs verwierf. Het kostuum behoorde toe aan mr. dr. F. Houben, voormalig kamerheer i.b.d. van koningin Juliana. Zijn zoon, eveneens kamerheer bij HM koningin Beatrix, heeft het in bruikleen afgestaan. Een dergelijk kostuum werd niet alleen gedragen door baron André, maar ook door zijn zoon Amedée.

Wapenzaal
In de Wapenzaal brengt het Berlage trio, Eva van Grinsven en Lars en Kirstin Niederstrasser, saxofoon en piano. Het optreden wordt afgewisseld met declamatie door Joke van der Knaap over het thema licht onder begeleiding van pianiste Natalia Kinzerskaya.

Dag van het Landschap: start wandelingen 12.00 - 13.30 - 15.00 uur Met Brabant in de Ban van Buiten brengt het Brabants Landschap al 75 jaar natuurbehoud dichterbij. Tijdens hun Dag van het Landschap kunt u onder leiding van een IVN gids een wandeling maken van anderhalf uur door het natuurgebied rondom Kasteel Heeswijk. Deelname is gratis. Start: tegenover ingangspoort kasteel.

Entree: E 6.00 (volwassenen) en E 2.50 (4 t/m 12 jaar). Kijk op www.kasteelheeswijk.nl voor meer informatie.

-------------------------------------einde persbericht--------------------------------------------------------- NB Kasteel Heeswijk is door werkzaamheden alleen bereikbaar via Heeswijk. Bel