Gemeente Delft

P E R S B E R I C H T

La Resurrezione door Barokorkest Contrasto Armonico o.l.v. Marco Vitale in Museum Het Prinsenhof

Op Tweede Paasdag 24 maart om 20.15 uur brengt barokorkest Contrasto Armonico onder leiding van Marco Vitale 'La Resurrezione' van Georg Friedrich Händel ten gehore in de Van der Mandelezaal in Museum Het Prinsenhof.

Pasen is de belangrijkste Christelijke feestdag van het kerkelijk jaar. Men viert de Opstanding van Christus uit de dood. Deze blijde gebeurtenis staat centraal in Händels La Resurrezione, waarmee hij een vervolg geeft op de wereldberoemde Mattheüs Passion, die de gebeurtenissen tussen Goede Vrijdag en Paaszondag beschrijft, oftewel het Lijden van Christus.

Historie
Dit jaar is het precies 300 jaar geleden dat 'La Resurrezione' in première ging. Dat gebeurde op Eerste en Tweede Paasdag 1708 in Rome in het paleis van markies Ruspoli. De première werd gedirigeerd door Arcangelo Corelli, de grote Italiaanse violist en tijdgenoot van Händel.

Hoewel het een religieus onderwerp betreft, is de enscenering en muzikale stijl als die van een wereldlijke opera, met 5 solisten en groot orkest. Men noemde de stukken eenvoudigweg 'Oratorium' of 'Cantate'. Het was in die tijd namelijk door de paus verboden om opera's uit te voeren en op die manier probeerde men problemen te omzeilen.

Toen het de paus ter ore kwam dat bij de première de rol van Maria Magdalena door een vrouw werd gezongen, werd zij de resterende uitvoeringen vervangen door een castraat.

Uitvoering
Barokorkest Contrasto Armonico
o.l.v. Marco Vitale

Sopraan : Stefanie True
Sopraan : Zsuzsi Toth
Mezzo-sopraan: Luciana Mancini
Tenor: Marcel Beekman
Bas: Mitchell Sandler



Gemeente Delft