Politie Friesland

Politieberichten van paasmaandag 24 maart

Fryslân, 24-03-2008 o Politieberichten van zondag 23 maart 11.00 uur t/m maandag 24 maart 11.00 uur.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie heeft zaterdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Mozartstraat. Men kwam vermoedelijk binnen door te flipperen. Vanuit de woonkamer is een laptop gestolen. De 35-jarige bewoner deed aangifte.

Tijnje: gewonden bij eenzijdig ongeval met brommobiel
De politie heeft zondagmiddag een ongeval behandeld op de Rolbregedyk, waarbij de inzitenden van een brommobiel gewond raakten. Door onbekende oorzaak raakte het voertuig vlak buiten de bebouwde kom richting Nij Beets van de weg en kwam links in de sloot terecht. De bestuurder, een 33-jarige man uit Jubbega, en zijn passagier, een 76-jarige man uit Tijnje, zijn beiden onderkoeld overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: twee straatrovers aangehouden
De politie heeft zondagavond een 29-jarige man uit Leeuwarden en een 32-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van beroving. Omstreeks 20.00 uur werd een 32-jarige Leeuwarder op de Saskiastraat door twee mannen van achteren aangevallen. Ze beroofden hem van sieraden: een ketting, een armband en een ring. Daarna liepen de overvallers weg. Het slachtoffer kon de daders achtervolgen, zag welke woning ze binnen gingen en waarschuwde de politie via 1-1-2. Toen die bij de woning kwam, waren de verdachten al gevlogen. Wel kon hun spoor gevolgd worden naar een andere woning in Leeuwarden. Daar werden de twee verdachten aangetroffen. Ze zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De sieraden werden niet meer aangetroffen.

Wier: inbraak woning
De politie is op zoek naar de daders van een inbraak in een woning aan de Lautawei afgelopen weekend. Men kwam binnen na het openbreken van de achterdeur. In huis werden ook enkele deuren opengebroken. Het is nog niet bekend wat er weg is. De 47-jarige bewoner moet nog aangifte doen.

Franeker: drie aanhoudingen na ongeregeldheden
De politie heeft zondagnacht drie verdachten aangehouden na ongeregeldheden op het Noord. Maandag rond 02.00 uur was in een horecagelegenheid aan het Noord onenigheid tussen Franekers en een groep Duitse handballers geweest. Toen de groep Duitsers naar buiten kwam, werden ze opgewacht door de Franekers. Er ontstond een duwpartij, zonder dat er geslagen werd. De politie kwam tussen beide en vorderde van de Franekers dat ze vertrokken om escalatie te voorkomen. Een deel van de groep was dat niet van plan, zodat ze weggeduwd werden. Daarbij viel een 19-jarige vrouw uit Franeker een agente aan. De vrouw is aangehouden. Een 17-jarige Franeker reageerde hierop en raakte in gevecht met een andere agent, die hem op afstand probeerde te houden. Ook deze knaap is aangehouden. Het kostte daarna de zes politiemensen grote moeite om de omstanders op afstand te houden. Ook een derde Franeker, 19 jaar, broer van de 17-jarige, werd aangehouden. Hij kwam achter de groep vandaan en sloeg een agent hard in het gezicht.
Tijdens de schermutselingen waren nog meer personen die zich schuldig maakten aan geweld tegen de politie en het niet voldoen aan een vordering. Door de omstandigheden en het aantal politiemensen konden die niet aangehouden. Alle aangehouden verdachten zijn overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 17-jarige bedreigde daarbij een politieman. Ook daar zal proces-verbaal voor worden opgemaakt.

Tzummarum: gewonde bij eenzijdig ongeval
De politie heeft maandag een 29-jarige man uit Tzummarum aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding onder invloed van alcohol. Omstreeks 03.30 uur raakte hij met zijn personenauto op de Hegesylsterwei naast de weg en belandde in de sloot. Zijn passgier, een 23-jarige Tzummarumer, zat niet in de gordels en vloog door de voorruit. Hij is met buikletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bestuurder bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 315 ug/l. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor het veroorzaken van de aanrijding en het rijden onder invloed. Ook kreeg hij een rijverbod.

Damwoude: inbraak winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de Conradi-Veenlandstraat op maandag omstreeks 04.15 uur. Men kwam binnen door een gat in het dak te maken. Vermoedelijk zijn de daders geschrokken van de alarminstallatie toen zij naar binnen wilden. Ze zijn zonder buit gevlucht. De 64-jarige eigenaar uit Driesum deed aangifte.

Wergea/Franeker: boten opengebroken
De politie is op zoek naar de daders van vier inbraken in schepen in een Jachthaven in Wergea in de nacht van zaterdag op zondag. De boten werden met veel schade opengebroken. Er werd onder andere veel gereedschap en een rubberboot gestolen. De diverse eigenaren, allen uit Wergea, deden aangifte.
Ook bij een jachtbedrijf in Franeker aan de Frisia werd afgelopen week een motorboot opengebroken. Hier werden een twee lcd-schermen gestolen. Eén van de schermen werd later teruggevonden.