Ingezonden persbericht


Persbericht Club van Elf

----------

Een koude, wat haperende start van het seizoen 2008

Ondanks de week lange, dreigende berichten van het KNMI en de aankondigingen van veel fileleed rond de Paasdagen, hebben vele duizenden gasten toch genoten van een dagje uit tijdens deze wel erg vroege en frisse Pasen.

Dat maakt een vergelijking met vorig jaar Pasen, later in het seizoen en met weer op z'n Paasbest, niet echt relevant.

Het Oosten van het land had op Eerste Paasdag een onverwacht zonnige start, maar op Tweede Paasdag begon ook daar de dag met een wit sneeuwlaagje.

En op Tweede Paasdag bleek uit een rondgang langs alle filemeldingsites, dat Nederland fileloos was.

Canal Company in Amsterdam (www.canal.nl ), de jongste telg aan de Club van Elf-stam verwelkomde haar gasten in een winters Pieckiaans Amsterdam. Vanuit het comfort van de rondvaartboten, waaronder het nieuw schip de Albert Cuyp, genoten zij van een onverwacht Nederland. Helaas waren en minder Amerikanen, door de sterke Euro en waren ook de Duitsers minder talrijk. Al met al is Canal Company niet ontevreden, al is het bezoekaantal in vergelijking met vorig jaar zo'n 15% lager.

Ook in Amsterdam stroomden de bezoekers in groten getale binnen bij Madame Tussauds. Jan-Peter Balkenende (de laatste wassen aanwinst) glom van trots onder zoveel warme aandacht van de binnen- en buitenlandse bezoekers.

Burgers' Zoo in Arnhem heeft met de overdekte Burgers' Bush, de Desert en de Ocean een fantastisch aanbod voor bezoekers tijdens een vroege, wat frisse Pasen. Daaraan werd dit seizoen Burgers' Rimba, een gloednieuw dierenproject ter grootte van twee hectare, aan toegevoegd. 'Rimba' is een afkorting van 'rimba raya' dat Maleis is voor 'tropisch regenwoud'. Vanaf Pasen konden bezoekers voor het eerst kennismaken met de dieren van het Maleise tropische regenwoud Helaas gooiden de te sombere weersvoorspellingen nogal wat roet in het eten, want ook al konden de bezoekers zelfs op het terras genieten van de Paaszon, de toestroom bleef echt achter bij vorig jaar vergeleken. (Circa min 20%).

DUINRELL WASSENAAR heeft het nieuwe seizoen geopend met een ' Kinder Paasevent' dat ondanks de Kerstachtige weersomstandigheden veel plezier en gezelligheid bood voor kinderen van alle leeftijden. Hoewel het weer niet echt uitnodigend was waren er talrijke gasten in de volgeboekte Duingalows en de vele caravans op de camping. En als het toch wat koud was buiten, dan was er nog het Tropische Tikibad, dat garant stond voor een verwarmende afwisseling en elke dag tot tien uur 's avonds topdrukte kende.

Ouwehands Dierenpark Rhenen
Ondanks - heel toepasselijk bij dit weer - de jonge ijsbeer, die afgelopen donderdag voor het eerst naar buiten mocht, hebben ook bij Ouwehands Dierenpark de weersvoorspellingen een negatief effect gehad op de bezoekstroom tijdens de paasdagen. Opmerkelijk was dat het bezoek, toen bleek dat het zonnetje toch doorkwam, toch maar wat laat op gang kwam. Ook Ouwehand zag het bezoekaantal t.o.v. Pasen vorig jaar met zo'n 20 à 25% afnemen.

MADURODAM DEN HAAG
In de aanloop naar Pasen is Madurodam druk bezig geweest om weer de nodige nieuwe attracties toe te voegen, en dat heeft hen geen windeieren gelegd. De speciale expositie 'Sesamstraat in Madurodam', die op 12 maart door Aart Staartjes, in Sesamstraat bekend als Meneer Aart, werd geopend, heeft heel wat kinderen het koude weer doen vergeten, zeker toen ze ook nog oog in oog kwamen te staan met Bert en Ernie. Toch was het aantal met name Nederlandse bezoekers met Pasen dit jaar aanzienlijk minder dan vorig jaar.

WALIBI WORLD BIDDINGHUIZEN en DOLFINARIUM HARDERWIJK Bij beide parken was duidelijk dat de weersvoorspellingen een negatief effect hadden op het aantal bezoekers. De echte fans van Walibi World lieten zich door niets afschrikken en genoten met z'n vierhonderden van een fris Paasontbijt in het Reuzenrad.

DIERENPARK EMMEN
Yucatán is een nieuwe overdekte attractie voor kinderen van alle leeftijden in het Dierenpark en dat bleek voor veel van de trouwe abonnementsbezoekers en gasten van uit de omringende accommodaties een goede reden om te gaan genieten. In de Zuid-Amerikaanse boomhutten, pueblo's, een piramide-tempel en een enorm scheepswrak werd naar hartelust gespeeld en trok niemand zich iets aan van de winterse wereld buiten. Al met al was Dierenpark Emmen tevreden over het Paasbezoek.

SNOWWORLD ZOETERMEER & LANDGRAAF
Dit seizoen was een van de weinige keren dat Snowworld haar bezoekers niet alleen binnen een wondere winterwereld bood, maar ook buiten inspireerde het weer om de lange latten onder te binden. De files naar de wintersportoorden vermijdend genoten duizenden van een sportief dagje uit met een Paasglühwein tot besluit.

ATTRACTIEPARK SLAGHAREN
Door de zeer vroege Pasen, de desastreuze weersvoorspelling en ook ongeveer 10 centimeter sneeuw die nu in Slagharen ligt hebben zij duidelijk minder dagbezoekers dan verleden jaar. (circa minus 30%) . Het aantal gasten bij de verblijfsrecreatie is gelijk aan verleden jaar.

KEUKENHOF TE LISSE
Hoewel de Paasdagen door het slechte weer niet de gehoopte drukte opleverden, is de internationale bloemententoonstelling Keukenhof in Lisse toch redelijk tevreden over de publieke belangstelling in de eerste week van haar opening. "Met name de eerste drie dagen hadden we bepaald niet te klagen," zegt directeur Piet de Vries. "De laatste drie jaar was de toeloop vlak na de opening nog niet zó groot. We lopen een paar duizend bezoekers voor op vorig jaar. We zijn vooral blij dat naast de gebruikelijke aantallen buitenlandse gasten, ook de Nederlandse bezoeker de weg naar Keukenhof heeft gevonden." In totaal passeerden tijdens de totale Paasdagen vele tienduizenden de kassa's van Keukenhof. Dat was minder dan vorig jaar, maar toen kon ook worden gesproken van een topdrukte met ca 90.000 bezoekers. Volgens De Vries was niet alleen het weer debet aan de terugval. "Ook het feit dat Pasen dit jaar erg vroeg op de kalender staat, speelt een rol. Aan de andere kant zijn daardoor de verwachtingen voor de komende periode hoog gespannen. Dit jaar vallen Hemelvaart en Pinksteren immers in het Keukenhof-seizoen."

Eindhoven, 24 maart 2008



Ingezonden persbericht