Politie Midden- en West Brabant

BREDA, 24 maart 2008

Politie neemt rijbewijs af van dronken automobilisten

BREDA: Een automobilist vestigde de aandacht op zichzelf door op de kruising Belcrumweg-Speelhuislaan door rood licht te rijden. Dat gebeurde maandag 24 maart om 02.30 uur. Agenten spraken hem daarop aan en stelden vast dat er alcohol in het spel was. De 42-jarige Bredanaar werd gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau. Daar moest hij meewerken aan een ademanalyse, wat een uitslag van 575 ug/l opleverde. De wettelijk toegestane maximum grens is 220 ug/l. De hoge uitslag leidde tot de invordering van het rijbewijs. Verder maakten de agenten proces-verbaal tegen de man op en kreeg hij een rijverbod van zes uur op.

BREDA: Door te weigeren om mee te werken aan een ademanalyse raakte een 26-jarige Bredanaar zijn rijbewijs kwijt. De man veroorzaakte zondagavond 23 maart om 23.20 uur blikschade op de Haagweg. Bij de afhandeling van de aanrijding bleek dat hij alcohol gedronken had. Dit was reden voor zijn arrestatie. In het politiebureau weigerde de verdachte om de ademanalyse af te leggen. Het gevolg was de invordering van zijn rijbewijs en proces-verbaal voor dit verkeersmisdrijf. De man had nog geen Nederlands rijbewijs. Hij was bezig met een procedure om zijn Zuid-Afrikaanse rijbewijs om te zetten naar een Nederlands. Dit voorval zal ongetwijfeld de procedure voor hem nadelig beïnvloeden.

BREDA: Proces-verbaal en een rijverbod van twee uur kreeg een 31-jarige inwoner van Breda. De man reed zondagavond 23 maart om 21.00 uur beschonken over de Hendrik Berlagestraat. Na zijn arrestatie gaf de ademanalyse een uitslag van 335 ug/l.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.
Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Zo iemand is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

Arrestatie na mishandeling partner

WERNHOUT: Zondagavond 23 maart arresteerde de politie een 30-jarige man. Dat gebeurde rond middernacht en op van verdenking van mishandeling. Getuigen waarschuwden de politie toen ze zagen dat de verdachte zijn 24-jarige vriendin mishandelde. Bij een ruzie in hun woning vielen onder invloed van alcohol over-en-weer klappen. Toen de verdachte de keel dichtkneep van zijn vriendin, belden omwonende het alarmnummer 112. De vrouw wilde geen aangifte doen en had geen zichtbaar letsel. Gezien het relaas van de getuigen ging de politie toch over tot de arrestatie van de 30-jarige verdachte. Hij is ingesloten en in verzekering gesteld.

Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Zij zijn van mening dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweldbrabant.nl.

Fietster geschept door automobilist

BREDA: Een 25-jarige vrouw is gewond geraakt bij een verkeersongeval op de kruising Biesdonkweg / Verviersstraat. Het ongeluk gebeurde zondagavond 23 maart om 20.00 uur. De vrouw reed op haar fiets over de Biesdonkweg en kwam vanuit de richting van de Edionstraat. De veroorzaker reed in zijn auto over de Biesdonkweg en sloeg linksaf de Vervierstraat in. Hij zag daarbij de fietster over het hoofd en een botsing was het gevolg. De vrouw vloog over de motorkap en klapte met haar hoofd tegen de voorruit aan. Zij is door de GGD naar het ziekenhuis gebracht. Haar precieze letsel is nog onbekend. Tegen de veroorzaker maakte de politie proces-verbaal op.

Agressieve klant opgepakt na mishandeling winkelpersoneel

BREDA: Een 49-jarige Bredanaar is door de politie gearresteerd nadat hij een beveiligingsbeambte van een supermarkt op Moerwijk mishandeld had. Het geweld vond plaats op zaterdagmiddag 22 maart omstreeks 17.15 uur.

De beveiliger vroeg de man om de winkel te verlaten, nadat hij een caissière bedreigde. De man had als een verbod om de winkel te betreden maar was toch binnengekomen. De beveiligingsbeambte kreeg klappen van de man en liep daarbij letsel op. Medisch onderzoek wees later uit dat er sprake was van een gekneusd linker jukbeen. De verdachte bleef tot zondagmiddag voorvluchtig omdat hij niet getraceerd kon worden. Omstreeks 17.40 uur zagen agenten hem lopen op de Biesdonkweg. Hij werd direct gearresteerd en ingesloten.

Auteur: Jeroen Steenmeijer