Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Manuel Bosboom wint snelschaak Amstelveen na barrage

Op de dit jaar zeer vroeg vallende Goede Vrijdag werd weer het traditionele Open Amstelveense Snelschaakkampioenschap gespeeld. Na negen voorronden werd er ingedeeld in finalegroepen van acht. Sommige favorieten waren amper warm gedraaid en verloren wat te veel punten onderweg om de A-groep nog te halen. Zodoende won Solleveld aan het eind van de avond groep B en Peelen groep C.

Zeventienvoudig kampioen Manuel Bosboom (rechts) in actie.

In de A-groep moest Manuel na zeven flitsende ronden Yong Hoon de Rover naast zich dulden. Een laatste vluggertje moest beslissen wiens naam op de beker zou verschijnen. Manuel toonde zich weer eens de koelste en won zijn zeventiende snelschaaktitel!

Eindstand Groep A: 1. Manuel Bosboom 5½; 2. Yong Hoon de Rover 5½; 3. Djurre den Heeten 5; 4. Henk Schmitz 4; 5. Roland Verdonk 3; 6. Ivo Wantola 2; 7. Tobias Kabos 1½; Matthew Tan 1½.
Er waren 66 deelnemers. (Eric Roosendaal)

---

Nieuwe ratinglijst Lightning Chess is bekend

De nieuwe Ratinglijst Lightning Chess is bekend. Iedereen die meegespeeld heeft met het Lightning Chess Tournament heeft een LCT-Rating (Lightning Chess Tournament-Rating). Het Lightning Chess Tournament is het enige officiële toernooi van Europa waar gespeeld wordt met een bedenktijd van 2 minuten per persoon per partij.

De vorige editie van het Open Nederlands Kampioenschap Lightning Chess vond vorig jaar plaats op zaterdag 23 juni 2007. Floris van Assendelft won toen met een prachtige score van 14 uit 17 in de finalegroep het toernooi. Door dit prachtige resultaat is Floris van Assendelft erin geslaagd om bij de Top-10 beste Lightning Chess spelers te komen.

De lijst wordt aangevoerd door GM Daniel Fridman met 2595, voor GM Roland Schmaltz (2527) en GM Sipke Ernst met 2506.

De volledige LCT-Rating lijst is te vinden op www.lightningchess.nl. Alle deelnemers van de voorgaande toernooi-edities (2002 tot en met 2007) staan op deze lijst. Inmiddels hebben 532 schakers één keer of vaker deelgenomen aan het toernooi.

Het leuke van de LCT-Rating is dat je hem snel kunt verbeteren. Zo heeft Xander Mostertman met zijn laatste toernooi maar liefst 352 ratingpunten gewonnen. Ook Twan Burg en Arjen van Herwaarden hebben flink wat punten gewonnen.

Zaterdag 21 juni vindt de 7e editie plaats van het Open Nederlands Kampioenschap Lightning Chess. Ook dit jaar vindt het toernooi plaats in het stadhuis van Apeldoorn. Meer informatie is te vinden op www.lightningchess.nl. Op deze site kunt u zich ook al aanmelden. Youri Gerritse