Gemeente Haaren


Vergadering Raadscommissie Haaren 27 maart 2008

In deze bijeenkomst kunnen zowel de raadsleden als de commissieleden toelichtende vragen stellen over de agendapunten. Deze bijeenkomst is ter voorbereiding op de raadsvergadering van 10 april 2008 waarin de raadsleden hun mening over de agendapunten zullen geven en besluiten nemen. Informatie over de agenda kunt u krijgen via de griffier 0411-627 304


1. Opening

De voorzitter van de raadscommissie is het raadslid de heer J. van den Brand.


2. Spreekrecht (maximaal 30 minuten)

Na opening van de vergadering om 19.30 uur krijgt een burger die spreekrecht heeft aangevraagd maximaal 5 minuten de gelegenheid om te spreken over één of meer onderwerpen. Een burger die van dit recht gebruik wil maken, moet zich tenminste 4 uur voor aanvang van de vergadering bij de griffier melden, onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en het onderwerp waarover het spreekrecht wordt aangevraagd 0411-627304


3. Vaststellen van de agenda

De conceptagenda van de raadscommissie is vastgesteld door het Presidium (fractievoorzitters van de politieke partijen, de burgemeester en de griffier). De raadscommissie stelt zelf de definitieve vergadervolgorde en vergaderpunten vast.


4. Raadsvoorstel: Besluit tot vaststellen van woonplaatsen

Ter voorbereiding op de invoering van de basisregistratie van adressen en gebouwen moet de gemeente het grondgebied verdelen in één of meer woonplaatsen. Dit wordt gedaan in het zogenaamde woonplaatsenbesluit.


5. Raadsvoorstel: Kadernota Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) 2009

De kadernota is het startdocument waarin de kaders worden gegeven voor het voorbereiden van de begroting van 2009 van het Brabants Historisch Informatie Centrum. Het college stelt voor om in te stemmen met deze concept kadernota.


6. Raadsvoorstel: Kaders begroting 2009 GGD Hart voor Brabant

In de notitie "Kaders begroting 2009" worden de begrotingskaders voor de begroting 2009 van de GGD Hart voor Brabant vastgelegd. De raad kan hierover zijn standpunt kenbaar maken. Het college stelt voor om in te stemmen met deze kaders met inachtneming van een aantal opmerkingen.


7. Raadsvoorstel: Beleidskaders 2009 Veiligheidsregio Brabant-Noord

De beleidskaders 2009 van de Veiligheidsregio zijn bedoeld om deelnemende gemeenten in de gelegenheid te stellen hun zienswijze bekend te maken over de plannen bij het opstellen van de begroting voor 2009.

De Veiligheidsregio stelt voor de bijdrage per inwoner te verhogen met ¤ 0,668. Daarmee zou de bijdrage stijgen tot ¤ 10,27 per inwoner.

Het college stelt voor om niet akkoord te gaan met het beleidskader en de Veiligheidsregio de opdracht te geven een oplossing te vinden binnen de bestaande bezetting en middelen.


8. Initiatief-raadsvoorstel: Voorbereidingsbesluit Capucijnenstraat 5 Biezenmortel

Dit initiatief-raadsvoorstel is ingediend door de VVD-fractie tijdens de raadsvergadering van 28 februari 2008. Voorgesteld wordt om een voorbereidingsbesluit te nemen voor de percelen links en rechts van Capucijnenstraat 5 en het college op te dragen om de benodigde stappen te zetten om een Zelfstandige Project Procedure (ZPP) te starten.


9. Raadsvoorstel: Verordening Geurhinder en veehouderij Gemeente Haaren

In de Wet geurhinder en veehouderij (2007) worden standaardnormen vastgelegd. Om hiervan af te kunnen wijken moet een gebiedsvisie worden vastgesteld. De afwijkende normen worden vastgelegd in een verordening. Het college stelt de raad voor de bedrijfsterreinen 't Hopveld, Industrieweg en Broxven aan te wijzen als gebieden waarvoor een afwijkende norm geldt.


10. Raadsvoorstel: Straatnamenlijst

De straatnamenlijst wordt vastgesteld door de raad om te voorkomen dat er in verschillende systemen verschillende schrijfwijzen van adressen (straatnamen) worden gehanteerd.


11. Raadsvoorstel: Uitgifte van vier kavels op Venakkers te Esch

Het college stelt voor om te besluiten tot uitgifte van vier bouwkavels in de vrije sector op de Venakkers in Esch voor de bouw van vier halfvrijstaande woningen.


12. Raadsvoorstel: Het nemen van een voorbereidingsbesluit voor het buitengebied van de gemeente Haaren

Om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan in afwachting van de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied moet de raad een voorbereidingsbesluit nemen. Een dergelijk voorbereidingsbesluit vervalt één jaar nadat het in werking is getreden.


13. Raadsvoorstel: Bibliotheekvoorzieningen in de dorpen van de gemeente Haaren

Het college stelt voor om in ieder dorp een vast bibliotheekpunt (c.q. ontmoetingspunt) in te richten in bestaande gebouwen. Dit n.a.v. de onderzoeken onder diverse gebruikersgroepen.


14. Raadsvoorstel: Aanvullend krediet Programma onderwijshuisvesting 2007

Voor de aanpassingen aan de eisen van deze tijd stelt het college voor een extra krediet beschikbaar te stellen voor de St. Franciscusschool in Biezenmortel.


15. Raadsvoorstel: Krediet bouwrijp maken Slijkhoef Biezenmortel

Het college stelt voor om een krediet van ¤ 311.000 beschikbaar te stellen voor het bouwrijp maken van Slijkhoef fase 2 in Biezenmortel. Tevens stelt het college voor om een krediet van ¤ 80.000 beschikbaar te stellen voor de afwikkeling van het bouwverkeer via een tijdelijke noodweg.


16. Raadsvoorstel: Mededelingen en ingekomen stukken

Onder dit agendapunt worden ingekomen stukken, die gericht zijn aan de raad, behandeld. Aan de raad wordt voorgesteld om deze ingekomen stukken voor kennisgeving aan te nemen, of ze voor verdere behandeling door te sturen naar het college. Ook vallen onder dit agendapunt de mededelingen van het college aan de raad. Deze zijn bedoeld om de gemeenteraad te informeren over de voortgang van activiteiten waarvoor het college verantwoordelijk is, en waarvan het college het belangrijk vindt om de raad op de hoogte te stellen.


17. Sluiting