Ingezonden persbericht


Leidschendam, 24 maart 2008

Handen af van de koopzondag

Tweede paasdag is een populaire winkeldag. Bouwmarkten, meubelboulevards en tuincentra trekken dan veel dagjesmensen. Winkeliers moeten ieder jaar opnieuw ontheffing aanvragen om hun winkeldeuren te mogen openen op die dag. Van de Winkeltijdenwet mogen winkels maar twaalf koopzondagen per jaar organiseren, de RND vindt dat aantal veel te beperkt.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vindt dat de gemeenteraad en winkeliers samen de koopzondagen op lokaal niveau moeten vaststellen en is faliekant tegen het inperken van deze bevoegdheid van de lokale politiek. De RND organiseert daarvoor in samenwerking met een aantal partijen waaronder de VNG en de VVD op 30 maart een eerste grootschalige consumentenactie.

Steeds meer organisaties gaan actievoeren voor de koopzondag. Op zondag 30 maart rijdt een campagnebus door Nederland van Sluis naar Rotterdam, Den Haag en Noordwijk. 'Het wordt tijd dat we op gaan komen voor de koopzondag', aldus Sjoerd Veenstra, adjunct-directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel.

'Het huidige kabinet wil het aantal koopzondagen landelijk blijven regelen, maar door bureaucratische bepalingen de mogelijkheden voor gemeenten en detailhandel inperken. Niet alle winkeliers in Nederland moeten op zondag open, maar op lokaal niveau moeten gemeenten wel de volledige bevoegdheid krijgen om hierover zelf besluiten te nemen. Daarbij is geen rol meer weggelegd voor Den Haag. Wat lokaal speelt moet lokaal geregeld worden.'

De eerste consumentenactie voor de koopzondag op 30 maart zal gevolgd worden door meer consumentenacties en wordt door de RND georganiseerd in samenwerking met alle voorstanders van meer vrijheid voor de gemeenteraad, waaronder de Consumentenbond en de VNG.

'Vorige week bleek uit nieuw consumentenonderzoek nog dat 82% van de Nederlanders geen problemen heeft met de koopzondag. De koopzondag is voor de detailhandel in een paar jaar een groot succes geworden. Het is de dag waarop de detailhandel kan groeien en een winkeldag waarop steeds meer omzet wordt gehaald', aldus Veenstra.

Via de website www.stopzondagsluiting.nl zijn petitielijsten beschikbaar en kunnen handtekeningen worden verzameld voor de koopzondag.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht