Huisarts redt DVD

24/03/2008 16:43


Uden. Huisarts Kees van Moorsel uit Uden heeft vandaag, maandag 24 maart, de eerste dubbel-DVD van cabaretier Mark van de Veerdonk in ontvangst genomen. Van Moorsel had namelijk "een heldenrol" gespeeld bij de televisieregistratie van de voorstelling van deze Brabantse cabaretier. Althans dat is de mening van Van de Veerdonk zelf: "Vlak voor de opnames in theater de Lievekamp in Oss kreeg ik ineens last van een aambei. Ik kon geen kant meer op. Tijdens de camera-repetities kon ik niet staan, zitten of hangen. Ik zag me bijna genoodzaakt het hele circus af te blazen. Voor het eerst in 24 jaar zou ik een DVD gaan maken ... krijg je zoiets aan je broek! Of beter gezegd, IN je broek". Na een kleine operatie, een paar uur voor de voorstelling, kon Van de Veerdonk toch spelen. Het resultaat is te zien op zijn eerste dubbel-DVD: "het hele zwikkie".

Cabaretier Mark van de Veerdonk presenteert eerste dubbel dvd

Over de dubbel-dvd ' Het hele zwikkie ' :
Ruim vier uur lachen. Niet meer en niet minder. Op twee schijfjes staan registraties van de laatste drie programma's van Mark van de Veerdonk en een interview. Hierin passeren allerlei fragmenten uit zijn eerdere werk de revue. De DVD is geproduceerd door artiestenbureau Muziek & Showbureau Jan Vis in Rosmalen. Fragmenten van deze hilarische dubbel DVD zijn te zien op http://nl.youtube.com/watch?v=oxOa6zM2nqw en natuurlijk op www.markvandeveerdonk.nl

over cabaretier Mark van de Veerdonk :
Wereldberoemd in Brabant. Dat is cabaretier Mark van de Veerdonk (48). Van de 90 theatervoorstellingen die hij per jaar geeft, speelt hij inmiddels tweederde in Brabant. Maar of hij nou staat voor een volle Brabantse schouwburgzaal of op het podium van een achterafzaaltje in Overijssel, het publiek gaat plat voor zijn bizarre mix van snelle grappen, vreemde invallen en visuele vondsten. Daarnaast speelt Van de Veerdonk jaarlijks 40 voorstellingen op maat. Van het ABVAKABO-jaarcongres in Maarssen tot het jubileum van de thuiszorg in Zeeuws Vlaanderen.

Mark van de Veerdonk speelde zijn eerste voorstelling op 24 februari 1984 bij studentenvereniging Veritas in Utrecht. Inmiddels is hij ruim 1500 voorstellingen verder en beter. Hij speelde in de jaren 80 net als Bert Visscher in het jongerencentrumcircuit. In 1987 won hij de persoonlijkheidsprijs van het Cameretten Festival, toen nog in Delft. En in 1991 het Leidsch Cabaretfestival. Twee jaar geleden bij het 25 jarig-jubileum van dit festival in Theater Carré is de organisatie hem "vergeten" uit te nodigen voor een bijdrage. Conclusie, in de randstad is Van de Veerdonk nauwelijks in beeld.

In Brabant des te meer. Als komiek en columnist. Zijn wekelijkse radiocolumn bij Omroep Brabant waarin hij in 4 minuten de week doorneemt heeft een groot luisterpubliek. Van de Veerdonk spreekt daar als plattelandscorrespondent uit Slabroek. Hij woont ook inderdaad in dit Oost Brabantse buurtschapje (59 mensen). Van de Veerdonk is in zijn vrije tijd knuffelboer voor een stuk of 6 paarden en pak 'm beet 25 kippen.

Enkele anekdotes uit de loopbaan van Mark van de Veerdonk :


- Voorstelling wordt verstoord door eenruziënde Hans Teeuwen, die achter de coulissen hevig in discussie is met Jomanda(Tiel)
- Bliksem slaat in lichtinstallatie (Heeswijk Dinther)
- Schoonmaker vindt dag na optreden de "halfbroer" van Mark in de kleedkamer. Deze pop (inmiddels in het museum van Koningstheater den Bosch) lijkt erg op hem. De schoonmaker schrikt enorm en belt meteen rond dat er een lijk in de kleedkamer ligt (Gorinchem)
- Mark krijgt thuis schop van paard en speelt die avond zijn acrobatiekvoorstelling. Met acrobaat Johannes Fisscher in handstand op zijn hoofd breekt Mark (eindelijk) door. Ter hoogte van zijn enkels (Hoofddorp)
- Buitengesloten voor eigen optreden, aangebeld maar portier weigert toegang "want show is al begonnen" (Maastricht)

Meningen van van de Veerdonk :


- De actie van Theo Maassen om de Roermondse Orangerie te boycotten (nu de directeur heeft gezegd Micha Wertheim "nooit meer in huis te halen") is neem ik aan bedoeld als grap. Natuurlijk heeft een theater het recht om een cabaretier eruit te schoppen. En al die andere cabaretiers die nou weer met de wolven meehuilen. Absurd. Er bestaat inderdaad zoiets als vrijheid van meningsuiting en okay, een theater is een vrijplaats voor vrijdenkers en nieuwe geluiden ... maar fatsoen kent zijn grenzen.
- Volgens sommige cabaretiers en recensenten is hard lachen in het theater blijkbaar taboe. Nee, als het maar maatschappelijk geëngageerd is. Het publiek zit echter helemaal niet meer op dat jaren 70-gedoe te wachten. Politiek georiënteerde kleinkunst is dood (en zand erover).
- Het effect van televisie op publieksaantallen in het land wordt gelukkig steeds geringer tot inmiddels bijna nul.
- Theaterdirecteuren zijn meestal erg lui en spelen (al dan niet gedwongen door gemeentebeleid) wel erg op zeker.
- Kwaliteit cabaretprogramma's lijdt enorm onder toegenomen televisiegeilheid van de cabaretiers. Dat zit maar in redactietjes, schmiert wat typetjes en lult wat weg in panels.
- De pauze in een cabaretprogramma behoort tot de mensenrechten en moet als zodanig door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties worden erkend.
- Nergens is de theaterdichtheid zo groot als in Brabant. Idioot! Iedere dorp wil zich op de kaart zetten met een enorm gebouw. Geld voor programmering of exploitatie is er dan niet meer.





http://www.markvandeveerdonk.nl