Ministerie van Defensie

22-03-2008 14:00

Afghaans nieuwjaar uitbundig gevierd

Een Afghaanse band speelt tijd Nawrooz, het Afghaanse nieuwjaar.

Aan het Afghaanse nieuwe jaar, Nawrooz, is in Uruzgan uitgebreid aandacht besteed. Op Kamp Holland organiseerden de tolken gisteren (21 maart) in het PRT-huis een groot feest om Nawrooz, dat letterlijk ânieuwe dagâ betekent, samen met de Nederlanders en Australiërs te vieren. In Deh Rawod waren er een dag eerder al festiviteiten bij Kamp Hadrian. Het nieuwe jaar, volgens de Islamitische telling in dit geval van 1386 naar 1387, valt gelijk met het aanbreken van de lente.

Volgens de voorgeschreven traditie wordt er tijdens Nawrooz uitbundig gegeten, gedanst en muziek gemaakt. Dus ook op Kamp Holland ging het er zo aan toe. Speciaal voor de gelegenheid speelde een vanuit Kandahar ingevlogen Afghaanse band en werd de traditionele dans Attan voorgedragen. Een groot exclusief maal maakte het feest compleet.

In Deh Rawod werd bij Kamp Hadrian op 20 maart met ongeveer vijfhonderd Afghanen eveneens uitbundig stilgestaan bij het nieuwe jaar. De festiviteiten waren georganiseerd door de District Chief van Deh Rawod, Jailany Khan. Het PRT leverde ook een bijdrage, onder anderen door muziekanten te regelen. De Amerikaanse eenheid in Deh Rawod droeg een steentje bij met het opzetten van een motorrace.

Met Nawrooz vieren de Afghanen dat er een nieuwe groene en vruchtbare periode aanbreekt, een tijd van nieuwe hoop. Veel Afghaanse boeren planten om het jaar groen te beginnen op die dag bomen.