Gemeente Rotterdam


Nr. 13

20 maart 2008

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 24 t/m 30 maart 2008

Wethouder Kaya onthult beeld Cross Over project

Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) onthult op dinsdag 25 maart om 11.30 uur een mozaïekbeeld van het Cross Over project bij de Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat. Het mozaïekbeeld stond oorspronkelijk op de kamer van de wethouder op het stadhuis. Volgens afspraak hebben studenten van InHolland een plan gemaakt om het beeld te laten rouleren op diverse plaatsen in de stad. Na de expositie in de bibliotheek aan de Hoogstraat rouleert het beeld langs wijkbibliotheken. Het beeld motiveert allochtone vrouwen in beweging te komen richting emancipatie en participatie in de samenleving.

(Voor meer informatie: Cross Over Project, Lou Verhage, tel. 010 - 461 3030 (privé) of 06 4018 5492)

Wethouder Bolsius plant een Magnolia Grandiflora op Burgemeester Meineszplein

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) plant dinsdag 25 maart om 11.45 uur een Magnolia Grandiflora op het Burgemeester Meineszplein. Deze boom is de eerste Groene Duim van dit jaar. Groene duimen zijn de beloning voor bewonersinitiatieven om verwaarloosde (openbare) plekken in de stad op te knappen. Groene Duimen is onderdeel van het Groenjaar. In het Groenjaar 2008 krijgt het Rotterdamse groen extra aandacht. Met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten, groene verrassingen en vernieuwende initiatieven voor een mooiere groene stad na 2008.

(Voor meer informatie: Gemeentewerken Rotterdam, afdeling Communicatie, Richard Honders, telefoonnummer 010 - 489 7055 of 010 - 489 4333)

Wethouder Kaya presenteert kunst- en cultuurplan Pact op Zuid

Cultuurwethouder Orhan Kaya presenteert op dinsdag 25 maart om 16.30 uur het kunst- en cultuurplan Pact op Zuid: Verbinden, betrekken, beleven bij de Stichting B.a.d. aan de Talingstraat 5 in Rotterdam Charlois. Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol bij het investeren in een wijk en het verbeteren van de sfeer tussen bewoners onderling. Dat is de reden dat het Pact op Zuid, naast een fysieke, economische en sociale pijler, ook een kunst- en cultuurplan heeft gemaakt.

(Voor meer informatie: Pact op Zuid, Carolien van Eykelen, tel. 010 - 417 3168)

Wethouder Schrijer bij ondertekening convenant Watch Out

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op dinsdag 25 maart om 17.00 uur aanwezig bij de ondertekening van het convenant Watch Out. Watch Out is een project dat de leefbaarheid in de openbare ruimten wil verbeteren door extra buurtsurveillanten in te zetten in de Afrikaanderwijk, Kop van Zuid, Bloemhof en Hillesluis. Jongeren krijgen de mogelijk via dit project een opleiding te volgen tot gecertificeerd beveiliger. Watch Out is een samenwerkingsverband tussen Pact op Zuid, Vestia Rotterdam Feijenoord, Woningbedrijf Rotterdam, Politie, DAAD werkt, SDW, Enter Werkt en de deelgemeente Feijenoord. Locatie: Breepleinkerk te Hillesluis.

(voor meer informatie: Communicatieadviseur Woningbedrijf Rotterdam,

Johanneke van der Veer, tel. 010 - 440 88 64 of 06 - 50 61 63 38)

Wethouder Geluk slaat eerste paal huisvesting Willibrord - en Jan Prinsschool

Wethouder Leonard Geluk slaat op woensdag 26 maart om 10.30 uur de eerste paal voor de nieuwe huisvesting van de openbare basisscholen Jan Prins en Willibrord aan de Nieuwstraat 1. Beide basisscholen moeten verhuizen in verband met de herontwikkeling van het Laurenskwartier (ontwikkeling Markthal). Tijdens de feestelijke bijeenkomst zullen de kinderen een lied ten gehore brengen en ballonnen oplaten.

(Voor meer informatie: Provast, Natasja Verloop, tel. 070 - 308 1043)

Wethouder Kriens spreekt bij opening Mobiele Röntgen Unit GGD

Op woensdag 26 maart om 14.00 uur is wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) aanwezig bij de presentatie van de nieuwe mobiele röntgenunit van de GGD in de Van Nelle Ontwerpfabriek, Zaal de Branderij, Van Nelleweg 1. Tuberculosebestrijding is één van de kerntaken van de gemeente (GGD). Met ingang van 1 april aanstaande neemt de GGD een 'gloednieuwe' mobiele röntgenunit (MRU) in gebruik. Met deze MRU is er is meer flexibiliteit voor onderzoek op locatie (bijvoorbeeld screening van druggebruikers en dak- en thuislozen en bij grote uitbraken). Ook kan de GGD op deze wijze de screening van gedetineerden effectiever uitvoeren. De MRU zal ook ingezet worden bij de screening op TBC in de regio Zuid-Holland.

(Voor meer informatie: GGD Rotterdam-Rijnmond, Peter van Rijn, tel. 433 9695)

Wethouder Kriens spreekt op conferentie Verpleging en Verzorging

Wethouder Jantine Kriens (welzijn, volksgezondheid en maatschappelijke opvang) spreekt op woensdag 26 maart om 15.45 uur op de nationale conferentie Verpleging en Verzorging in het WTC aan het Beursplein. Tijdens deze conferentie worden de deelnemers (bestuurders) op de hoogte gebracht van de plannen van het Kabinet en de gevolgen voor verpleging en verzorging.

(Voor meer informatie: European Business Studies, Tabitha Eijkman, tel. 040 - 297 48 46 of 06 - 2306 4540)

Burgemeester Opstelten aanwezig bij Boekpresentatie 25 jaar Paperklip

Burgemeester Ivo Opstelten is op woensdag 26 maart om 16.00 uur bij de Boekpresentatie 25 jaar Paperklip. Burgemeester Opstelten krijgt het boek overhandigd uit handen van Vestia Voorzitter Erik Staal. Het boek is samengesteld door Gert van 't Hof en bevat columns van o.a. Wilfred de Jong. Het boek gaat over de geschiedenis van het gebouw, de architectuur, de ingrepen en de samenwerking met partners en bewoners. De Paperklip is een ontwerp van architect Carl Weber en het gebouw bevat 549 woningen. De ronde koppen van het blok tellen negen lagen en bestaan uit maisonnettes. Locatie: Creative Factory, Maashaven Zuidzijde 1 te Rotterdam.

(Voor meer informatie: Vestia Rotterdam Feijenoord, afd. Communicatie,

Josphine Verhoef, tel. 010 - 423 99 32 of 06 - 44 83 61 12)

Wethouder Karakus houdt toespraak bij Naturalisatieceremonie

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) neemt op woensdag

26 maart om 20.00 uur de honneurs waar bij de naturalisatieceremonie. Tijdens deze ceremonie krijgen ruim 75 Rotterdammers de Nederlandse nationaliteit. De wethouder spreekt de aanwezigen toe en reikt hen de naturalisatiebesluiten uit. De ceremonie vindt plaats in Stadswinkel Centrum aan de Coolsingel 40.

(Voor meer informatie: Dienst Publiekszaken, Jikke Kuijpers, tel. 010 - 417 3793)

Wethouder Harbers opent Media aan de Maas

Economiewethouder Mark Harbers opent donderdag 27 maart om 16.30 uur het nieuwe gebouw 'Media aan de Maas' van Hogeschool Rotterdam aan de Pieter de Hoochweg 129 te Rotterdam. Op deze locatie zijn alle drie de mediaopleidingen Communication and Multimediadesign, Grafimediatechnologie en Communicatie Digitale Media onder één dak gehuisvest. Hiermee komt de Hogeschool Rotterdam tegemoet aan de vraag van het beroepenveld om de opleidingen voor nieuwe media te clusteren in een herkenbaar instituut, waar studenten worden opgeleid tot specialisten op het gebied van de innovatieve en interactieve media. Tijdens de opening verzorgen diverse bedrijven workshops voor de studenten om hen op een interactieve manier kennis te laten maken met het werkveld. Speciale gast deze dag is presentator Spencer Kelly van het bekende BBC programma 'Click', dat actuele ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media presenteert. Het stimuleren van de creatieve sector is één van de speerpunten van de gemeente Rotterdam.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie van Eupen,

tel. 010 - 417 38 35 of 06 - 51 07 47 86 of Hogeschool Rotterdam, afdeling Communicatie, Carmen Mo-Ajok, tel. 010 - 241 51 90 of 06 - 15 83 13 73)

Wethouder Karakus verricht eerste sloophandeling van het Van Herkblok

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) verricht donderdag 27 maart om 16.30 uur samen met de heer A. van Herk de eerste sloophandeling van het Van Herkblok aan de Hoogstraat. Het blok wordt gesloopt om plaats te maken voor het nieuwbouwproject RottaNova. Hiermee geven zij tegelijk het startsein voor een periode waarin volop gewerkt gaat worden aan een grote kwaliteitsverbetering van het Laurenskwartier.

(Voor meer informatie: Petra Eielts, communicatieadviseur Bureau Binnenstad, tel.

010 - 440 0732 of 06 - 1094 8962)

Wethouder Schrijer bij prijsuitreiking New Venture

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op donderdag 27 maart 16.30 uur aanwezig bij de prijsuitreiking van de tweede ronde van New Venture. New Venture helpt mensen bij het starten van een onderneming. Zij begeleidt de deelnemers o.m. met het ontwikkelen van een businessplan en het opbouwen van een goed netwerk. De tien meest lovende inzendingen van deze ronde worden bekend gemaakt en beloond met 1.000 euro. Locatie: Schiecentrale te Rotterdam.

(Voor meer informatie: New Venture, Emma Meurs, tel. 06 - 43 26 92 84)

Wethouder Karakus opent KennisBalie® van Stadswonen

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) opent donderdag 27 maart om 17.30 uur de KennisBalie® van Stadswonen aan de Goudsewagenstraat 5. Met 60.000 HBO- en WO-studenten is Rotterdam de derde onderwijsstad van Nederland. Rotterdam onderscheidt zich in die top drie door de situering van de onderwijsinstellingen en studentenhuisvesting. Het vasthouden en aantrekken van hoogopgeleide studenten is één van de hoofddoelstellingen van de Economische Visie 2020. Stadswonen neemt samen met de Gemeente Rotterdam, universiteit en hogescholen deel aan het project Rotterdam Student City. Student City helpt studenten op weg bij het kiezen van een studie of carrière en de zoektocht naar een bijbaan, stage, starterwoning, studentenkamer of studentenvereniging. Bij de KennisBalie® kunnen studenten terecht voor huisvesting, voorzieningen, advies en interactie.

(Voor meer informatie: OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Catrien Ketting, tel. 010 - 489 4141)

Burgemeester Opstelten en wethouders aanwezig bij lancering

B&W Next

Burgemeester Ivo Opstelten en de wethouders zijn op vrijdag 28 maart om 10.00 uur aanwezig bij de lancering van B&W Next. Gemeente Rotterdam zet jongeren in als directe sparringpartner van het college. B&W Next bestaat uit een jongerenburgemeester en acht wethouders. Zij vormen koppels met de leden van het college van burgemeester en wethouders. Hun taak is om het college te inspireren, te steunen en scherp te houden op het gebied van jongerenthema's. B&W Next gaat ook zelf in gesprek met jongeren om te peilen wat er onder hen leeft en speelt.

B&W Next komt voort uit de visie over de ambities en invulling van het Europees Jongerenhoofdstad jaar 2009.

(Voor meer informatie: EDBR. Daphe Verhage, tel 010 - 205 35 71)

Wethouder Bolsius plant bomen met leerlingen van basisschool in Hoogvliet

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) plant vrijdag 28 maart om 10.00 uur samen met leerlingen van basisschool De Schakel 10 bomen in het Arboretum, aan de Venkelweg 5 in Hoogvliet. Portefeuillehouder Yvonne Bekker (Hoogvliet) is ook aanwezig. De 10 bomen zijn een geschenk van de gemeente Rotterdam. Mede door dit geschenk is het jonge Arboretum Hoogvliet al dit Groenjaar 2008 zeer aantrekkelijk om te bezoeken.

(Voor meer informatie: Miranda den Hertog, Stichting Arboretum Hoogvliet, tel.

010 - 438 8438)

Burgemeester Opstelten overhandigt 20 euro voor microkrediet aan leerlingen minister Marga Klompéschool

Burgemeester Ivo Opstelten overhandigt op vrijdag 28 maart om 14.30 uur 20 euro t.b.v. een microkrediet aan leerlingen van de minister Marga Klompéschool aan de Robbert Kochplaats 346. Day for Change start voor de tweede keer met de landelijke microkrediet actie. Duizenden basisschoolleerlingen in het hele land gaan hun eigen bedrijfjes opzetten voor de ontwikkeling van microkrediet in de Derde Wereld. De kinderen ontvangen een werkboek met daarin een stappenplan, een huishoudboekje, tips over ondernemen en lesmateriaal over microkrediet. De opbrengst wordt omgezet in een echt microkrediet in de Derde Wereld.

(Voor meer informatie: Day for Change, Inge Reyntjes, tel. 020 - 57 00 130)

Wethouder Geluk bij afsluiting filmproject "Ik heb een tante in ...”

Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) is op vrijdag 28 maart vanaf 16.15 uur aanwezig bij de afsluiting van het filmproject "Ik heb een tante in ..." in Villa Zebra aan de Stieltjesstraat 21. Kinderen die in twee culturen leven hebben in de zomervakantie filmpjes gemaakt van familiebezoek in het buitenland. Tijdens de feestelijke middag is een leuke samenvatting van deze filmpjes te zien. Dit project is een initiatief van Filip Braams (Enig Idee producties), de man achter Hollywood in de Klas. Het past in het kader van Integratie op school en de filmpjes kunnen gebruikt worden in lessen. Van de tien deelnemende kinderen komen er acht uit Rotterdam. Aan dit project is een prijs verbonden. Voor alle kinderen had Canon videocamera's beschikbaar gesteld, de winnaar mag de camera houden. Wethouder Leonard Geluk reikt de prijs uit. Na de prijsuitreiking is de winnende reportage te zien.

(Voor meer informatie: Enig Idee producties, Filip Braams, tel. 06 - 1141 0741)

Wethouder Kaya opent voorstelling Rotterdams centrum voor theater

Het Rotterdams centrum voor theater bestaat in 2008 twintig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum vindt de première van de nieuwe productie "Rozen in je buik" plaats. Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) is zondag 30 maart om 12.00 uur aanwezig bij het RCT aan de Mathenesserdijk 293 om de voorstelling te openen. Rozen in je buik is een kinder- jeugdvoorstelling voor basisscholen in Delfshaven over seksualiteit, gender en relaties.

(Voor meer informatie: Rotterdams centrum voor theater, Bram Legerstee, tel. 477 3891)

Wethouder Kaya sluit International Community Arts Festival 2008 af

Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) sluit op zondag 30 maart om 15.30 uur het International community arts festival 2008 af in theater Zuidplein. ICAF 2008 (26-30 maart) is een festival over community arts voor en door bewoners van multiculturele wijken. Naast theater, zal tijdens ICAF 2008 ook de relatie tussen community en dans, muziek, film, beeldende kunst en nieuwe media centraal staan. ICAF 2008 wordt georganiseerd door het Rotterdams Wijktheater in samenwerking met theater Zuidplein.

(Voor meer informatie: Rotterdams Wijktheater, Anamaria Cruz, tel. 010 - 423 0192)

Wethouder Kaya gastheer bij Award show Eenheid is Kracht

Op 30 maart 2008 van 19.00 tot 23.00 uur organiseert de Stichting Eenheid is Kracht de vierde internationale Eenheid is Kracht Award show in de Doelen. Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) is namens het college van B en W aanwezig en zal een kort statement geven. Die avond worden de vier Eenheid is Kracht awards uitgereikt. De Internationale Antidiscriminatie Award is toegekend aan Kofi Annan (laat zich vertegenwoordigen) en de landenonderscheiding (certificaat voor diversiteit) aan de Hongarije. De drie genomineerden voor de Kleuren Award 2008 zijn Quintis Ristie, Prem Radhakishun en Najib Amhali.

(Voor meer informatie: stichting Eenheid is Kracht, Sergio Belfor, tel. 06 - 1062 8886)

En verder....

ontvangt burgemeester Ivo Opstelten op donderdag 27 maart om 19.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis de deelnemers van de conferentie van de Britse Social History Society. De jaarconferentie wordt georganiseerd door de faculteit der historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

(Voor meer informatie: Erasmus Center for Early Modern Studies, dr. A. van der Laan, tel. 010 - 281 61 88)

is burgemeester Ivo Opstelten is op zaterdag 29 maart om 16.30 uur aanwezig bij de prijsuitreiking van Rdebat in Arminius aan het Museumpark 3 te Rotterdam. De beste jongerendebater krijgt de prijs overhandigd uit handen van de burgemeester.

(Voor meer informatie: Arminius, Hans Kennepohl, tel. 06 - 14 02 44 20)

heropent burgemeester Ivo Opstelten op zaterdag 29 maart om 17.15 uur de Sociëteit Harmonie Doelenclub aan de Westersingel 95 te Rotterdam. De 182 jaar oude sociëteit die 230 leden telt, wordt na een grondige verbouwing heropend.

(voor meer informatie: Sociëteit Harmonie Doelenclub, dhr. F. Roos, tel. 404 2557)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam