onderzoek van het allergie consortium wageningen Allergie en het Onderzoek van het Allergie Consortium Wageningen 25 mrt 2008 20:00

Onderdeel: Agriculture in Transition

Locatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit, Lawickse Allee 13, 6701 AN Wageningen

Organisatie: Studium Generale van Wageningen Universiteit

4 avonden met 2 lezingen per avond en gelegenheid tot vragen stellen.

Lezing 7: Allergenen in de leefomgeving. Pollenverspreiding, klimaatverandering, Natuurkalender, etc.
Docent: Arnold van Vliet, coördinator van De Natuurkalender.

De temperatuur is de laatste jaren sterk gestegen in Nederland. Hierdoor verandert de start en duur van de bloei van planten en verschuift daarmee ook het hooikoortsseizoen. Verder komen door de temperatuurstijging nieuwe plantensoorten naar ons land die hooikoorts veroorzaken. In deze presentatie brengen we deze veranderingen in beeld en bespreken we de consequenties voor hooikooortspatiënten en artsen. We laten zien hoe De Natuurkalender een unieke samenwerking tussen publiek, biologen, medici, meteorologen, en groenbeheerders creëert waarmee nuttige hooikoortsinformatie beschikbaar komt waarmee de samenleving beter in kan spelen op de veranderingen. Arnold van Vliet is vanuit Wageningen Universiteit coördinator van De Natuurkalender. De Natuurkalender is een nationaal netwerk dat zich richt op de monitoring, analyse, voorspelling en communicatie van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur (www.natuurkalender.nl). Â

Lezing 8: Ethische aspecten van allergie
Docent: Bart Gremmen, Directeur van het centrum voor Methodische Ethiek en Technology Assessment en hoogleraar Ethische en sociale aspecten van genomics.

De afgelopen decennia is zowel het aantal allergie patiënten als de aandacht voor allergie in de geneeskunde fors gestegen. Het bijzondere van een allergie is dat de oorzaak extern is. Als patiënten allergenen mijden zijn ze klachtenvrij. Is dat te vergelijken met infectieziekten? Bij een allergie vervagen de grenzen tussen patiënten, burgers en consumenten, maar ook tussen persoonlijke gezondheid en maatschappelijke gezondheid. Welke verantwoordelijkheid hebben allergiepatiënten in het managen van externe factoren? Hoe kunnen innovaties daarbij een rol spelen en welke innovaties zijn gewenst? Moeten mensen zonder een allergie rekening houden met allergiepatiënten? Heeft de overheid de plicht om te zorgen voor een allergievrije samenleving (bijvoorbeeld het kappen van berken)?

Bart Gremmen is filosoof en ethicus. Hij is directeur van het centrum voor Methodische Ethiek en Technology Assessment. Daarnaast is hij hoogleraar Ethische en Sociale aspecten van Genomics bij de leerstoelgroep plantenveredeling. Hij is coördinator van het maatschappelijk onderzoek van zowel het Centrum voor BioSystem Genomics, als het Coeliac Disease Consortium. In zijn onderzoek staat de wisselwerking tussen maatschappelijke- en innovatieve ontwikkelingen centraal.

Elke avond zijn Huub Savelkoul, Luud Gilissen, Harry Wichers aanwezig om aan de plenaire discussie deel te nemen.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden
Er wordt naar gestreefd lezingen direct beschikbaar te stellen via internet http://wurtv.wur.nl

Meer over dit onderwerp
Site Studium Generale
Contact
Aanmelding verplicht via
info.sg@wur.nl
0317 48 2030

Nadere informatie
Rob.vanhaarlem@wur.nl
tel. 0317-482030
» meer Contact