Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (26-03)

OOSTERHOUT NB, 26 maart 2008

Tweede arrestatie doorrijding na aanrijding in Den Hout

DEN HOUT: De Oosterhoutse politie heeft een dinsdag 25 maart een tweede verdachte opgepakt naar aanleiding van het ongeval in Den Hout het afgelopen weekend. Het gaat om een 22-jarige man uit Hooge Zwaluwe.

Op zondag 23 maart raakten vier fietser gewond toen zij rond 02.00 uur op de Stelvenseweg door een automobilist werden aangereden. De veroorzaker reed na het ongeval door. Een paar uur later werd de vermoedelijke veroorzaker, een 19-jarige man uit Drimmelen gearresteerd en in verzekering gesteld. Hij was op het moment van het ongeval waarschijnlijk onder invloed van alcohol en mogelijk softdrugs.

De vier fietsers waren onverwacht van achteren aangereden. Zij werden met ambulances overgebracht naar het ziekenhuis. Drie van hen zijn inmiddels weer thuis. Een 18-jarige inwoner van Made verblijft nog steeds in het ziekenhuis. Zijn letsel is ernstiger dan zich in eerste instantie liet aanzien. Hij zal zeker 8 tot 10 weken nodig hebben voor herstel.

Het daaropvolgende politieonderzoek leidde naar de 19-jarige man uit Drimmelen. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van het ongeval, het verlaten van een plaats ongeval waarbij slachtoffers in hulpeloze toestand werden achtergelaten en rijden onder invloed. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd.

Uit het verdere onderzoek bleek dat er ook een passagier aanwezig was op het moment van het ongeluk. Hij zat in de auto toen de fietsers werden aangereden en is later in Raamsdonksveer uitgestapt. Deze 22-jarige man uit Hooge Zwaluwe werd dinsdagmiddag 25 maart gearresteerd. Hij is na uitgebreid verhoor weer in vrijheid gesteld.

Inbrekers overlopen

DONGEN:op woensdag 26 maart 2008 werd omstreeks 03.15 uur ingebroken bij een supermarkt aan de Kanaalstraat. De drie daders waren uit op rookartikelen en kwamen het pand binnen door de toegangsdeur opent te breken. Twee getuigen zagen e.a. andere gebeuren, waarna de inbrekers op de vlucht sloegen. Ze lieten daarbij hun inbreekgereedschap en buit vallen en gingen er o.a. op een rode scooter vandoor. De politie stelt een nader onderzoek in naar deze inbraak.

Arrestatie na mishandeling echtgenote

OOSTERHOUT: In de nacht van dinsdag 25 maart op woensdag 26 maart arresteerde de politie een 62-jarige Oosterhout naar aanleiding van huiselijk geweld. De man wordt verdacht van mishandeling van zijn echtgenote. Het geweld vond plaats kort na middernacht in hun woning. Het echtpaar is bezig met een echtscheidingsprocedure. Bij een ruzie kreeg de vrouw schoppen en werd ze bedreigd. Ze was hevig geëmotioneerd en deed aangifte. De politie arresteerde de 62-jarige verdachte. Hij is ingesloten en in verzekering gesteld.

Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Zij zijn van mening dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweldbrabant.nl.

Inbreker aangehouden

RAAMSDONKSVEER: Op zondag 9 maart werd tussen 03.00 uur en 03.45 uur een inbraak gepleegd in een bouwkeet. Om binnen te komen vernielde de dader een ruit, waarna allerlei spullen uit de bouwkeer werden gestolen. De buit bestond uit gereedschap, kantoorartikelen, geluidsapparatuur.

De gestolen goederen werden in een gereedstaande bestelauto gezet. Het inbraakalarm trad echter in werking, waarna de inbreker het hazenpad koos. Noodgedwongen liet hij daarbij de gebruikte auto én de buit achter. De politie nam de auto in beslag en stelde een nader onderzoek in. Op 21 maart verhoorde de politie de eigenaar van de auto. De man vertelde dat zijn auto gestolen was. Verder recherchewerk wees uit dat de verdachte vermoedelijk niet de waarheid had gesproken. Dit was op 26 maart reden voor zijn arrestatie. De 21-jarige Tilburger zit vast en wordt nader aan de tand gevoeld over de gebeurtenissen.

Hij is een zogenaamde 'veelpleger'. Dat houdt in dat hij over een periode van vijf jaar meer dan tien processen verbaal tegen zich zag opmaken, waarvan ten minste één proces-verbaal in de afgelopen anderhalf jaar. De politie is deze veelplegers actief aan het opsporen. Het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden en West Brabant en de penitentiaire inrichtingen in Breda en Tilburg pakken veelplegers gezamenlijk aan. De aanpak omvat werkafspraken tussen de organisaties en heeft als doel de veiligheid te vergroten door middel van o.a. een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers.

Verdachten van Dongense hennepkwekerij opgepakt

DONGEN: Op woensdag 18 maart 2008 ontmantelde de politie een twee hennepkwekerij in een woning aan de Paukenlaan in Dongen. De wietplantages waren gevestigd op de eerste verdieping en op de zolderverdieping. Op de eerste verdieping van het pand waren drie ruimtes ingericht waar stekken werden gekweekt. Op de zolderverdieping stonden grotere exemplaren van de hennepplant. In totaal zijn 713 planten en kweekapparatuur in beslag genomen en vernietigd. Tijdens de inval zijn geen arrestaties verricht.
(zie eerdere berichtgeving)

Uit vervolg onderzoek bleek dat een 50-jarige vrouw uit Tilburg de woning had gehuurd voor haar schoonzoon. Ze wilde hem financieel 'helpen' en van tevoren was duidelijk dat er een hennepkwekerij opgezet zou worden. De vrouw en haar schoonzoon werd dinsdagmiddag 25 maart gearresteerd en ingesloten. Ze worden verdacht van overtreding van de Opium en diefstal van elektriciteit. De schoonzoon, een 21-jarige man uit Oisterwijk is in verzekering gesteld vanwege eerdere contacten met politie en justitie in de verdovende middelensfeer.

Het financieel helpen kan in dit geval weleens heel negatief uitpakken. Het openbaar ministerie en politie proberen namelijk altijd om het wederrechtelijk verkregen voordeel terug te halen. In het kader van de Pluk-ze wetgeving krijgen verdachten dan navorderingen opgelegd. Daarnaast zal ook het elektriciteitsbedrijf met een naheffing komen over de gestolen stroom en de herstelkosten aan de elektriciteit meter en de aansluiting. Wellicht komt de huiseigenaar ook nog met een schadeclaim.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad.

Auteur: Jeroen Steenmeijer