Gerechtelijke organisatie

Spijbelrechter Zutphen is een succes

Zutphen, 26 maart 2008 - "School is niet leuk, maar moet wel" hebben al veel jongeren moeten horen van de spijbelrechter van de rechtbank Zutphen. Sinds mei 2007 heeft het arrondissement Zutphen een spijbelrechter.

De Tweede Kamer wil nu zo gauw mogelijk overal spijbelrechters hebben. De minister heeft toegezegd zijn best te doen dit op korte termijn te bereiken. In het arrondissement Zutphen gaat het al enige tijd zoals men het in Den Haag wil. Zonder al te veel ruchtbaarheid is men hier mee begonnen om tegemoet te komen aan de wensen vanuit het parlement en de samenleving om het spijbelen snel en effectief aan te pakken.

Kinderrechter doet gelijk zaken
Alle spijbelzaken worden in Zutphen door de kinderrechter behandeld. Op de zitting zijn ook aanwezig de ouders van de spijbelaar, de leerplichtambtenaar en een vertegenwoordiger van de Raad voor de kinderbescherming. Als de jongere niet komt laat de rechter hem de volgende zitting door de politie ophalen. De rechter doet gelijk zaken op de zitting. Als hij straft is dat meestal door het opleggen van een leerstraf die gericht is op de problemen van spijbelaars. De jongere kan ook een werkstraf of verplichte begeleiding van de jeugdreclassering opgelegd krijgen.

Direct afspraken / geen wachttijden
Op de zitting worden gelijk afspraken gemaakt over het naar school gaan en wordt de zaak drie maanden aangehouden. De spijbelaar moet dan terugkomen bij de rechter en vertellen hoe het is gegaan. Vooral de begeleiding en nazorg van de jeugdreclassering zorgt er voor dat de jongeren die geneigd zijn af te haken toch doorzetten. Spijbelzaken kunnen in de rechtbank ook meteen behandeld worden. Er zijn geen wachttijden.

Nieuwe aanpak werkt
De nieuwe aanpak werkt. 90 tot 95% van de jongeren gaat na een bezoek aan de spijbelrechter weer aan de slag. De oude opleiding wordt weer hervat of men start met iets nieuws. In elk geval is er een doorbraak bereikt. En daar gaat het om.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 26 maart 2008 Naar boven