Technische Universiteit Delft

Radiochemie
door M&C

Colleges van het HOVO - De jacht op de tumor: over functionele beeldvorming en doelgerichte therapie

27 maart 2008 | 10:00 uur - 12:15 uur
plaats: Faculteit Techniek, Bestuur en Management

door Dr. W.A.P. Breeman, Prof.dr. H.Th. Wolterbeek en Ing. K. Djanashvili

Overige data
3, 10, 17 en 24 april 2008

In dit college wordt aandacht gegeven aan de opsporing en behandeling van tumoren. Behandeld worden basale radiochemische kennis (radioactiviteit, radionucliden) en beeldvormingstechnieken zoals SPECT, PET, CT en MRI, de begrippen anatomische- en functionele imaging, contrast reagentia, en de inzet van nucleaire geneeskunde in de behandeling van tumoren, waarbij met name het begrip doelgerichtheid (targeting) van therapeutische verbindingen aandacht krijgt.

In Nederland sterven jaarlijks 80.000 à 90.000 mensen aan kanker en hart- en vaatziekten. Gezamenlijk betreft dit 60-70 % van de totale sterfte. De zorgkosten die met deze beide aandoeningen samengaan bedragen 8 à 9 miljard euro per jaar (2003 peiling): ca. 14% van de totale zorgkosten in Nederland. Hiervan wordt 4-5 miljard euro jaarlijks besteed in de sector ziekenhuis- en medisch specialistische zorg, en wordt ongeveer 1,5 miljard euro besteed binnen de sector genees- en hulpmiddelen.

De kosten van medische interventies zijn erg hoog, er kan grote winst worden geboekt bij verbeterde en vroegere diagnose: winst zowel in kwaliteit van leven voor de patiënt (minder ingrijpende behandeling, genezing, verlengde overleving) als in financieel opzicht binnen de zorg (veranderde behandelingswijze, minder ziekenhuisopnamen). Voor eerdere diagnose van kanker is het grote probleem dat het erg moeilijk is deze afwijkingen te meten en zichtbaar te maken als ze nog heel beperkt van omvang of effect zijn. Voor screening op grote schaal t.b.v. bijvoorbeeld bevolkingsonderzoek is het van belang dat metingen weinig belastend zijn voor de patiënt, aangezien het merendeel van de patiënten namelijk helemaal geen afwijking heeft. In veel gevallen worden cellen, weefsels of organen met een afwijking opgespoord via toediening van stoffen of cellen die deze afwijkende plekken heel specifiek "opzoeken/traceren" en zich daarin ophopen. Deze `zoekstoffen' (targetting substances) en `zoekcellen' (targetting cells) kunnen daarbij worden voorzien van een label dat van buiten de patiënt (non-invasief) kan worden gemeten. Zo wordt de plaats bepaald waar de zoekstof is opgehoopt. Bij vroege diagnose is de omvang van de aandoening nog zeer beperkt: het gaat om heel kleine "plekjes". De nauwkeurigheid van de plaatsbepaling zal dus heel hoog moeten zijn om vroege opsporing mogelijk te maken. Naast diagnose worden targeted radioactieve stoffen gebruikt in therapie: inwendig aangebrachte stralingsbronnen kunnen gebruikt worden om de aandoening kapot te stralen.

Meer informatie? www.delft-toptech.nl/hovo

Laatst gewijzigd: 06 maart 2008