Technische Universiteit Delft

Risicomanagement voor geotechnici
door M&C

Cursus van het PAO

27 maart 2008 - 28 maart 2008
plaats: Deltares (locatie GeoDelft)

Cursusleider(s)
Ir. M.Th. van Staveren MBA en ir. D. Pereboom, Deltares

Wat leert u als cursist

* U leert algemene en bewezen principes van risicomanagement te vertalen en toe te passen in de dagelijkse geotechnische praktijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het GeoQ-proces. Dit is een gestructureerde én flexibele aanpak om in elke fase van een civieltechnisch project de ondergrondgerelateerde risico's zo goed mogelijk te beheersen.

* U gaat na een aantal inleidingen en voorbeelden zelf met een case-studie aan de slag, om aan het eind van de cursus het GeoQ-proces in de eigen werkomgeving te kunnen toepassen.

Waar gaat de cursus over
Onvoorziene tegenvallers, schade, vertragingen, budgetoverschrijdingen en conflicten over wie daarvan de kosten moet dragen. Dit is bij (te) veel bouwprojecten herkenbaar en waarschijnlijk niet altijd te voorkomen. Een belangrijke oorzaak van veel problemen is namelijk die onvoorspelbare ondergrond. Onverwacht slappe grondlagen, afwijkende grondwaterstanden, verontreinigingen en archeologische resten kunnen de geotechnicus en de rest van het projectteam aardig voor het blok zetten.

Hoewel niet altijd te voorzien, zijn dergelijke problemen een stuk acceptabeler, en waarschijnlijk kleiner, door toepassing van gestructureerd risicomanagement in alle fasen van een project. Hoewel risicomanagement buiten en binnen de bouwsector in toenemende mate wordt toegepast, blijkt het lastig om in de gangbare praktijk een risicogestuurde wijze van geotechniek toe te passen. Het GeoQ-proces kan hierbij helpen.

GeoQ is een risicogestuurde aanpak om de condities en gedrag van de grond kosteneffectief te beheersen. Het vertaalt algemene en bewezen principes van risicomanagement naar de geotechnische praktijk. Vele gangbare technieken, zoals grondonderzoek, blijken eenvoudig en doeltreffend op een risicogestuurde wijze te kunnen worden ingezet.

De GeoQ-aanpak draagt vanuit de ondergrond bij aan het realiseren van een succesvol project: voor zowel de opdrachtgever, de opdrachtnemer als de overige betrokkenen is, in termen van meer voorspelbaarheid, veiligheid en kwaliteit binnen budget en planning. Het GeoQ-concept wordt in toenemende mate door diverse Nederlandse partijen toegepast en heeft ook internationaal de aandacht getrokken. Het boek Uncertainty and Ground Conditions - A Risk Management Approach (Elsevier Publishers, Oxford, 2006) levert de fundering en wordt tijdens de cursus verstrekt.

Voor wie is de cursus bedoeld
Deze cursus is bedoeld voor geotechnici en professionals die, bijvoorbeeld als projectleider of constructeur, veelvuldig met geotechnici en geotechniek in aanraking komen.

In samenwerking met Delft GeoAcademy

Meer informatie? www.pao.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 06 maart 2008