Universiteit van Amsterdam

Voldoet het oude model van de huisartsopleiding nog?


Oratie Geneeskunde


donderdag 27 maart, 14.30 uur
Mw. prof. dr. M. Wieringa-De Waard, hoogleraar Huisartsgeneeskunde, in het bijzonder de opleiding: Wordt de patiënt er beter van? Over huisartsopleiding, kwaliteit, evidence-based medicine en nog het een en ander

De patiënt van nu mag ervan uitgaan dat de huisarts een gedegen, academische opleiding achter de rug heeft. Een opleiding die zich voortdurend aanpast aan en vooruitloopt op de veranderingen in het beroep, zoals het werken in grotere samenwerkingsverbanden, en in de maatschappij (bijvoorbeeld de vergrijzing). Alle facetten van de huisartsopleiding nemen hiertoe deel aan een continu kwaliteitsproces. Niet alleen moet de kwaliteit van het opleidingsinstituut als organisatie optimaal zijn, maar ook dat van de opleidingspraktijken en de stage-instellingen, van de daar werkzame opleiders, de docenten van het opleidingsinstituut en van het cursorisch onderwijs. Dit alles gericht op het 'product': een competente huisarts. Een proces dat nooit 'af' is en dat wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek om waar mogelijk en nodig evidence based de opleiding te verbeteren. Margrethe Wieringa-de Waard zoekt naar aanleiding hiervan in haar oratie antwoorden op de vragen: wat merkt de patiënt hiervan, hoe evidence based is de opleiding zelf, en voldoet het aloude model van opleiding nog wel of is het tijd voor een nieuwe aanpak?


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.