Gemeente Dongen


Nieuwe vergaderstructuur gemeenteraad Dongen

De gemeenteraad van Dongen buigt zich al enige tijd over een verandering in de vergaderstructuur. In drie sessies onder leiding van Marcel Boogers (Universiteit van Tilburg) heeft de gemeenteraad een nieuwe structuur ontwikkeld. In de raadsvergadering van 27 maart 2008 zal de gemeenteraad een nieuw Reglement van Orde vaststellen. Dit Reglement van Orde legt formeel vast op welke wijze de gemeenteraad gaat vergaderen, welke rechten de raadsleden hebben en welke middelen de raadsleden hebben om hun raadswerk te doen.

Ten opzichte van het oude vergadermodel zijn er twee opvallende verschillen. Allereerst zal de gemeenteraad meer raadsvergaderingen houden. Nu is er om de drie weken een commissie- of raadsvergadering. In de nieuwe structuur zal dat om de twee weken zijn. Het tweede grote verschil is het afschaffen van de commissievergaderingen. De nieuwe vergaderwijze kent alleen nog raadsvergaderingen. Allereerst zal er een opiniërende raadsvergadering worden gehouden. Hierin is het de bedoeling dat de raadsleden met elkaar discussiëren over de verschillende onderwerpen. Twee weken naderhand is er een besluitvormende raadsvergadering. In deze vergadering wordt in principe besloten over de onderwerpen die tijdens de opiniërende vergadering zijn behandeld.

Rol burgers
De hele gemeenteraad vindt dat de burger een andere, betere rol moet krijgen binnen het proces om tot een raadsbesluit te komen. In tegenstelling tot veel andere gemeenten is daarom in het Reglement van Orde het spreekrecht voor burgers niet geschrapt. Tijdens de opiniërende raadsvergadering kunt u gebruik maken van het spreekrecht. U krijgt dan 5 minuten de gelegenheid om de raadsleden uw visie op een van de onderwerpen te geven.
In de loop van 2008 zal de informatieavond ook anders worden opgezet. De gemeenteraadsleden zien tijdens deze avonden graag burgers, die samen met hen spreken over de onderwerpen op de raadsagenda. De gemeenteraad is benieuwd naar uw mening.

Raadsvergadering
Mocht u de discussie in de gemeenteraad over het Reglement van Orde (of andere onderwerpen) willen bijwonen, dan kan dat uiteraard. De vergadering begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis (ingang via de achterzijde). Van 19.30 tot 20.00 uur wordt het vragenhalfuur gehouden. Ook dat is openbaar.

Vergaderstructuur in het kort
Week1: 20.00 uur: Informatieavond (over stukken komende vergadering) Week2: 19.30 uur: Opiniërende raadsvergadering
Week 3: 20.00 uur: Facultatief programma (werkbezoek o.i.d.) Week 4: 19.00 uur: Presidium (overleg fractievoorzitters en burgemeester)
20.00 uur: Vragenhalfuur
20.30 uur: Besluitvormende raadsvergadering