Gemeente Echt-Susteren


Gemeenteraad vergadert op 27 maart

Op donderdag 27 maart om 19.00 uur vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen via de lokale televisie en radio.

Agenda


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Vervolgens heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Vaststelling van de definitieve agenda

De conceptagenda van de raadsvergadering wordt voorbereid door een agendacommissie: het seniorenconvent. Aan het begin van elke raadsvergadering bepaalt de raad zelf of deze agenda goed is of dat de agenda moet worden aangepast. De raad bepaalt dus zelf welke onderwerpen wel of niet worden behandeld en in welke volgorde dat zal gebeuren.


3. Vaststelling van de besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 14 februari 2008

De raad wordt voorgesteld in te stemmen met de besluitenlijst van de vorige raadsvergadering. Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast.


4. Vaststelling van het verslag van de raadsvergadering d.d. 5 maart 2008

In het openbare gedeelte van de raadsvergadering van 5 maart zijn geen besluiten genomen. Het verloop van die vergadering is wel vastgelegd in een verslag. De raad wordt nu voorgesteld dit verslag vast te stellen.


5. Vaststelling van de reactie op de aanbevelingen van de rekenkamercommissie (RKC) betreffende het onderzoek naar het aanbestedingsbeleid

Als de gemeente een bijvoorbeeld weg moet aanleggen of een bodemonderzoek moet doen, doet de gemeente dat vaak niet zelf. De gemeente laat dit door bedrijven doen, waarbij dan aan meerdere bedrijven wordt gevraagd, hoeveel het zou kosten als zij het werk doen. De bedrijven geven dat bedrag (de offerte) door aan de gemeente en de gemeente maakt dan een keuze welk bedrijf de klus mag klaren: de aanbesteding. De gemeente heeft in het aanbestedingsbeleid regels voor de aanbestedingen vastgelegd. Naar dit beleid heeft de RKC Echt-Susteren in 2007 onderzoek gedaan. In het eindrapport heeft de RKC aanbevelingen gedaan om het aanbestedingsbeleid te verbeteren. Het college heeft over deze aanbevelingen een eigen zienswijze en stelt de raad hiervan nu op de hoogte.


6. Vaststelling van het normenkader voor de accountantscontrole 2007

Elk jaar controleert de accountant de financiële administratie van de gemeente. De gemeenteraad geeft de accountant de opdracht dit te doen. In deze opdracht wordt aangegeven waar de accountant bij zijn controle op moet letten. Het college heeft deze opdracht, het normenkader 2007, voorbereid en stelt de raad voor de opdracht te verlenen.


7. Vaststelling van de kadernota voor de begroting 2009

Elk jaar maakt de gemeente een begroting. Hierin wordt aangegeven wat de gemeente het komende jaar gaat doen en wat dit allemaal kost. De raad geeft via de kadernota 2008 aan waarmee bij het opstellen van de begroting voor het jaar 2009 rekening moet worden gehouden. Het college heeft de kadernota 2008 voorbereid en vraagt de raad nu om deze vast te stellen.


8. Vaststelling van het Beleidsplan re-integratie 2008

De gemeente Echt-Susteren vindt dat de uitkering alleen bedoeld is voor mensen die niet kunnen werken. Mensen die nog geen werk hebben of weer aan het werk moeten gaan, worden door de gemeente geholpen via het re-integratiebeleid. Dit beleid wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Het college stelt de raad nu voor het re-integratiebeleid 2008 vast te stellen.


9. Voorstel betreffende een bouwplan woning aan de St. Janswal te Nieuwstadt

De gemeente heeft aan de bouw van een woning aan de St.Janswal te Nieuwstadt bepaalde voorwaarden verbonden. Omdat er in de omgeving van dit bouwplan nieuwe ontwikkelingen zijn, stelt het college de gemeenteraad nu voor de eerder gestelde voorwaarden te laten vervallen.


10. Voorstel tot beslissing op bezwaren tegen het voorbereidingsbesluit Motorcrossterrein St. Joost

In een bestemmingsplan is beschreven waar welke bebouwing en welke activiteiten zijn toegestaan. Als de gemeente een bestemmingsplan aan wil passen en dit plan ouder is dan 10 jaar, moet de gemeenteraad eerst een voorbereidingsbesluit nemen. Dat is gebeurd voor de locatie voor een motorcrossterrein bij Sint Joost. Verschillende personen of organisaties hebben tegen dit voorbereidingsbesluit bezwaar gemaakt. Het college stelt de raad nu voor over deze bezwaren een besluit te nemen.


11. Voorstel betreffende Centrumplan Susteren

De gemeente is al geruime tijd bezig met de voorbereiding van nieuwbouwplannen in het centrum van Susteren. Het college informeert de raad via dit voorstel over de stand van zaken met betrekking tot dit centrumplan en vraagt de raad in te stemmen met de stedebouwkundige visie en het beeldkwaliteitsplan.


12. Voorstel tot privatisering van de buitensportaccommodaties

De raad heeft in 2005 besloten het beheer en onderhoud van de buitensportaccommodaties te willen privatiseren. Dat wil zeggen dat de gemeente niet meer zelf het beheer en onderhoud zal regelen en uitvoeren, maar dit wil overlaten aan de verenigingen. Het college doet de raad nu een voorstel over hoe dat het beste kan.


13. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad er officieel kennis van kan nemen.


14. Initiatiefvoorstel VVD betreffende de commissiestructuur

De meeste raadsvoorstellen worden door het college voorbereid. Een raadslid mag echter ook zelf een raadsvoorstel maken; een zogenoemd initiatiefvoorstel. De VVD stelt in haar initiatiefvoorstel voor de verordening op de raadscommissies op een punt aan te passen en een viertal commissieleden namens de VVD te benoemen.


15. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

De stukken liggen vanaf vrijdag 14 maart tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. In deze periode is op verzoek de gelegenheid de vorige raadsvergadering te beluisteren. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt tevens ter inzage in de leeszalen Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook hier bekijken.