Gemeente Lochem


Startdag zandwegenproject Kroel'n in 't zand

De gemeenten Bronckhorst, Berkelland, Lochem en Zutphen organiseren op 27 maart a.s. een symposium in Boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo. Hiermee gaat het gezamenlijke zandwegenproject 'Kroel'n in 't zand' officieel van start.

In het Nationaal Landschap De Graafschap ligt een groot aantal onverharde wegen. Het gaat om zandwegen, kerkenpaden en bij voorbeeld schoolpaden. Sommige wegen hebben zelfs een eeuwenoude geschiedenis als hessenweg. Ze zijn kenmerkend voor De Graafschap. Nergens vind je zoveel onverharde wegen als hier! Daarmee onderscheid dit gebied zich van de rest van Nederland.

De gemeenten Bronckhorst, Berkelland, Lochem en Zutphen willen de zandwegen een nieuwe toekomst geven. De inrichting en het beheer van de zandwegen wordt afgestemd op de functies die deze wegen tegenwoordig vervullen. Daarbij wordt rekening gehouden met cultuurhistorie, natuur, landschap, recreatie en toerisme, verkeer en ontsluiting voor de landbouw. Daarbij komen ook de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van de zandwegen beter tot hun recht.

Adriaan Haartsen van Bureau Landschap geeft tijdens het symposium een historische visie op het unieke netwerk van zandwegen in De Graafschap - bij elkaar meer dan vierhonderd kilometer! - met de daaraan verbonden landschapselementen. Jantine Schinkelshoek van ingenieursbureau Eelerwoude kijkt in haar presentatie vooral naar nieuwe functies en gebruiksvormen van de zandwegen. Verder licht zij toe hoe belangrijk en bijzonder de zandwegen voor de Graafschap zijn en hoe deze kunnen worden ingezet als promotiemiddel voor wonen, werken en recreëren in dit prachtige nationale landschap.

Met de aanwijzing tot nationaal landschap heeft De Graafschap de waardering gekregen die het verdient. Er is extra geld beschikbaar om projecten te financieren. In het uitvoeringsprogramma van het nationaal landschap staan enkele speerpunten. Eén daarvan is het thema "waar het asfalt ophoudt" dat aansluit bij de wensen van de gemeenten ten aanzien van de zandwegen op hun grondgebied.

De bijeenkomst is op donderdag 27 maart, van 12.00 tot 16.30 uur. Boerderijmuseum De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 24, Borculo.