VU Medisch Centrum

persbericht 526831.gif

Amsterdam, 25 maart 2008

2008/020/BH

Behandeling hartfunctie zinvol bij hoge bloeddruk in longen

Nieuwe inzichten in het functioneren van het hart bij verhoogde bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie, PH) kan de overlevingskans van patiënten vergroten. Veel onderzoek bij deze ziekte richt zich op het verlagen van de bloeddruk in de longslagaderen, terwijl juist de hartfunctie het overleven van de patiënt bepaalt. Onderzoek naar de hartfunctie bij deze ziekte levert nieuwe aanknopingspunten voor behandeling. Dit blijkt uit onderzoek van Tji Joong Gan, die 27 maart promoveert aan VU medisch centrum.

Patiënten met een hoge bloeddruk in de longen (pulmonale arteriële hypertensie) overlijden doordat de rechter hartkamer niet in staat is tegen de hoge druk in te pompen. Uit het onderzoek van Gan blijkt dat de rechterkamer van het hart niet voldoende gevuld raakt met bloed, doordat de rustfase van het hart verlengd is. Met medicatie is het mogelijk deze rustperiode te verkorten en de pompfunctie van het hart te verbeteren. Verder blijkt uit het onderzoek dat beide hartkamers niet meer synchroon pompen. Dit heeft een negatieve invloed op de hoeveelheid bloed dat naar het lichaam gepompt wordt.

Pulmonale Arteriële Hypertensie is een aandoening van de kleine longvaten. De diagnose wordt bij 10-15 patiënten per miljoen inwoners per jaar gesteld. Patiënten hebben o.a. klachten van snel vermoeid zijn, kortademigheid bij inspanning, pijn in de borststreek en duizeligheid. Zonder behandeling overlijden patiënten binnen 3 jaar. Vrouwen hebben relatief vaker deze aandoening dan mannen en de gemiddelde leeftijd van de patiënten is 45 jaar.

Onderzoeker Tji Joong Gan is de eerste onderzoeker die promoveert in het kader van de NWO beurs Mozaïek. Deze beurs is ingesteld in 2004 om de doorstroom van talentvolle promovendi uit minderheidsgroepen te bevorderen. Gan was een van de 21 afgestudeerden die deze beurs uit handen van toenmalig minister van OCW, van der Hoeven, in 2004 mocht ontvangen.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Bernie Hermes (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (