Gemeente Enschede

Naturalisatieceremonie op 27 maart 2008

Nieuwe Enschedese Nederlanders bijeen

Donderdag 27 maart vindt in de Burgerzaal van het Enschedese stadhuis een feestelijke naturalisatieceremonie plaats. 77 Inwoners van Enschede die in de periode tussen augustus 2007 en maart 2008 het Nederlanderschap verkregen, nemen deel aan de ceremonie. Locoburgemeester Wallinga heet de nieuwe Enschedeërs welkom.

In 2005 heeft de Tweede Kamer besloten om het verkrijgen van Nederlandse nationaliteit niet zomaar voorbij te laten gaan, maar een ceremonieel karakter te geven. De ceremonie is bedoeld als een bevestiging van het feit dat de nieuwe staatsburger met de naturalisatie alle rechten en plichten verwerft en aanvaardt die aan het Nederlanderschap verbonden zijn. De eerder landelijk vastgestelde datum voor de naturalisatiedag, 24 augustus is op verzoek van de gemeenten die de ceremonies organiseren omgezet in 15 december (Koninkrijksdag). De gemeente Enschede heeft ervoor gekozen twee keer per jaar een dergelijke ceremonie te houden.

Programma
De ceremonie op donderdag 27 maart start om 16.00 uur met de ontvangst en een toespraak door locoburgemeester Wallinga. Thea Kroese van de Twentse Welle gaat vervolgens in op wat typisch Nederlands, Twents en Enschedees genoemd kan worden. Muzikale intermezzo's worden verzorgd door de band Quasimodo. De bijeenkomst eindigt ongeveer om 18.00 uur.

26 maart 2008