Nederlandse Zorgautoriteit


Huisartsencollectief voldoet aan de wet

Publicatiedatum: 27-03-2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onderzoek gedaan naar de overeenkomst tussen de stichting A tot Z en zorgverzekeraar Agis. De Stichting A tot Z bestaat uit 25 huisartsen die zich hebben verenigd om een verzekeringscollectief te vormen. Bekeken is of de overeenkomst verkeerde prikkels biedt waardoor het consumentenbelang in het geding kan komen. De analyse van de NZa wijst uit dat de overeenkomst geen nadelige gevolgen heeft voor de consument en voldoet aan de wettelijke eisen van de zorgverzekeringswet.

De NZa is van mening dat de overeenkomst geen economische prikkels bevat, waardoor huisartsen patiënten die niet bij Agis verzekerd zijn zouden kunnen weigeren of Agis-verzekerden een voorkeursbehandeling zouden kunnen geven. Uit de beschikbare gegevens is niet gebleken dat de huisartsen een vergoeding ontvangen van Agis voor patiënten die gebruik maken van de collectiviteit. Daardoor is er geen financiële prikkel voor de betrokken huisartsen om patiënten te stimuleren zich bij het collectief aan te sluiten. Bovendien heeft elke huisarts een eed afgelegd waarin hij toezegt geen patiënten te weigeren en geen voorkeursbehandelingen te verrichten.

De NZa schat ook de kans op weigering van niet bij Agis-verzekerden als gevolg van de overeenkomst erg klein. Huisartsen ontvangen een vaste vergoeding voor elke ingeschreven patiënt. Dit geeft een financiële prikkel om zoveel mogelijk patiënten aan te nemen. Bovendien krijgt de huisarts per consult een betaling. Weigering van patiënten betekent dan ook minder geld.

De NZa concludeert dat de overeenkomst geen nadelige gevolgen voor de consument heeft. Als beschermer van het consumentenbelang blijft de NZa de ontwikkelingen op alle zorgmarkten in de gaten houden.