Waterleidingmaatschappij Drenthe

Water voor eilandbewoners27 maart 2008 Waterboot biedt uitkomst

Drie eilanden voor de kust van de stad Manado, in het gebied Minahassa op Noord-Sulawesi, krijgen water. Het water wordt gezuiverd met een perfector-E in de haven van Manado en vervolgens per waterboot vervoerd naar de eilandjes Bunaken, Pulau Siladen en Manado Tua in het Bunaken National Park. Dit is een beschermd onderwatergebied dat bekend staat bij duikers en biologen om de grote diversiteit aan vis, waterdieren en koraal. Over twee jaar gaat de drinkwatervoorziening niet meer via publieke tappunten, maar zal er een waterleidingnet gerealiseerd zijn. Het waterprobleem op deze eilanden is groot. Het is spaarzaam wassen met brak water, zoet en duur flessenwater moet uit Manado worden aangevoerd.

Drie eilanden
Bunaken is een klein eiland (808 ha). De 3000 eilandbewoners leven voornamelijk van de visvangst en toerisme. Het eiland Manado Tua, met 2700 inwoners, is een uitgedoofde vulkaan in zee. De Portugezen hadden op Manado Tua een steunpunt op hun route naar de specerijeneilanden. Pulau Siladen is slechts 1000 m lang en 500 m breed. Op Siladen wonen tegenwoordig zoân 300 mensen, die vrijwel allemaal afstammen van de 6 families die zich hier in 1886 vestigden.

Mobiele zuivering
De Perfector-E (de E staat voor emergency) is een compacte mobiele zuiveringsinstallatie en kan uit iedere poel zoetwater perfect schoon drinkwater maken. Kort na de tsunamiramp in Zuidoost-Azië kon het zeer eenvoudige membraanfilter meteen zijn dienst bewijzen in het Indonesische Aceh. De WMD (her)gebruikt de Perfector-E nu op diverse locaties in Oost-Indonesië.

Schoon water
Een unit kan per uur 2000 liter vertroebeld water zuiveren tot schoon drinkwater. Een ander sterk punt is de eenvoudige bediening. Het apparaat kan zonder onderhoud drie maanden lang optimaal functioneren. Deze eigenschappen maken de Perfector-E dan ook bij uitstek geschikt voor gebruik in dunbevolkte en verafgelegen gebieden, waar waterleidingstelsels ontbreken en waar mensen aangewezen zijn op het drinken van duur flessenwater.

Waterboot
Een traditionele boot (20 m) vervoert het drinkwater van Manado naar de eilanden. Op de boot staan tanks met een totale inhoud van 15m'. Iedere dag vaart de boot heen en weer om de reservoirtjes op de eilanden te vullen.

Publieke tappunten
Op Siladen en Manado Tua zijn twee betonnen reservoirtjes gebouwd van elk 10 m'. Op Bunaken zijn twee nieuwe reservoirs gebouwd en is een bestaand reservoir van 15 m' gerenoveerd. Op ieder reservoir zijn vijf tappunten geïnstalleerd waar de bevolking hun jericans kunnen vullen. Voorals nog is het water gratis. Zodra het waterbedrijf PT Air Manado de organisatie heeft geregeld, moet voor het water betaald worden. De prijs is nog niet bekend, maar zal rond de Rp 2000 voor 20 liter worden. In Manado kost een fles Aqua Rp 9000 en een hergevulde fles Rp 3500. Een goedkope drinkwatervoorziening draagt bij aan armoedebestrijding.

De WMD helpt, met steun van het ministerie van
Ontwikkelingssamenwerking, in Manado en op tien andere locaties in Noord-Sulawesi, de Molukken en Papua de watervoorziening weer op gang om drie miljoen mensen van veilig drinkwater te voorzien. De WMD sluit partnerschappen met lokale waterbedrijven en neemt gedurende een periode van vijftien jaar de bedrijfsvoering over. De benadering is gericht op herstel en aanleg van infrastructuur, technische ondersteuning, de introductie van moderne financiële en administratieve systemen en scholing van werknemers. De bedoeling van dit project is de Indonesische waterbedrijven binnen 15 jaar geheel zelfstandig en kostendekkend kunnen opereren.

Met deze bijdrage werkt de WMD mee aan het realiseren van de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties, zoals minder armoede, schoon drinkwater en beter onderwijs.

In januari 2007 is in Manado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi, Indonesië, het locale waterbedrijf formeel overgegaan in een nieuwe onderneming; PT Air Manado. De nieuwe PT verwacht het huidige aantal van 25.000 huisaansluitingen binnen 15 jaar uit te breiden tot 100.000. In 2020 moet het bedrijf 600.000 mensen van betrouwbaar drinkwater voorzien.
Waterboot