Academisch Ziekenhuis Groningen

Minister Plasterk opent hypermodern Wenckebach Skills Center UMCG

27 maart 2008 Het Universitair Medisch Centrum Groningen opent een nieuw en hypermodern Skills Center. Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verricht op maandag 31 maart de openingshandeling.

In het Wenckebach Skills Center UMCG kunnen artsen, verpleegkundigen en specialisten vaardigheden trainen, zonder daar de ziekenhuispatiënten mee te belasten. In individuele en groepstrainingen worden vakinhoudelijke kennis, vaardigheden en gedrag geoefend. Dat kan variëren van een multidisciplinaire groepstraining waarbij de nadruk ligt op communicatie en samenwerking binnen een operatieteam, tot het trainen van specialistische technische operatiehandelingen.

Zo wordt er geoefend op verschillende patiënt-simulatoren, levensechte computergestuurde poppen die een behandeling niet alleen ondergaan, maar daar, net als een echte patiënt, ook op reageren. De geavanceerde poppen hebben een echte ademhaling, bloeddruk en hartslag, en hun toestand kan verbeteren of verslechteren, al naar gelang de handelingen van de oefenende behandelaars. Tevoren wordt een scenario in de pop gestopt, zodat hij de ene keer een allergische reactie op een geneesmiddel krijgt, en de andere keer een hartritmestoornis. Door de verschillende scenarios is het mogelijk om artsen en verpleegkundigen met uiteenlopende specialismen en niveaus te trainen. Docenten kunnen vanuit een naastgelegen kamer via een one-way-screen meekijken en aan de hand van video-opnames direct na afloop van de training uitgebreid evalueren. Het oefencentrum beschikt naast volwassen poppen ook over een simulatoren van een kind en een baby.

Ook beschikt het Skills Center over tien simulatoren (te vergelijken met een vluchtsimulator), waarop algemene en specialistische vaardigheden van snijdende specialismen geoefend kunnen worden. Er kan onder andere getraind worden op urologische ingrepen, op laparoscopische ingrepen (kijkoperaties), knieoperaties en endoscopisch onderzoek. De simulator geeft aan het einde van iedere oefening met cijfers en statistieken aan hoe goed de handelingen zijn uitgevoerd. Zo kan zowel de cursist als de docent precies zien welke vaardigheden de cursist goed beheerst, en op welke vaardigheden er nog meer geoefend moet worden. Naast de jonge dokter die haar vaardigheden oefent, kan ook de ervaren specialist gebruik maken van de simulator om bijvoorbeeld een nieuwe operatietechniek in de vingers te krijgen. Het grote voordeel van deze machines is evident: door droog te oefenen heeft de dokter die uiteindelijk aan het bed van de patiënt staat meer kennis en ervaring. Het oefenen in een veilige omgeving en het leren van gemaakte fouten draagt zo bij aan een grotere patiëntveiligheid.

Naast het droog oefenen op poppen en simulatoren, wordt er in het Skills Center ook geoefend met menselijke en dierlijke materialen. Er kunnen echte operaties uitgevoerd worden op bijvoorbeeld varkensogen en verschillende andere dierlijke organen. Een speciale en nieuwe wijze van preserveren van menselijke lichamen die ter beschikking van de wetenschap zijn gesteld, maakt de lichamen veel beter bruikbaar voor chirurgische en anesthesiologische oefening.

Het Skills Center is een apart en nieuw gebouw op het UMCG-terrein en ondersteunt alle onderdelen van het UMCG met zijn geavanceerde voorzieningen en nieuwe mogelijkheden in het gezondheidszorgonderwijs. In het centrum zijn onder andere diverse operatiekamers, een intensive care unit en een standaard verpleegkamer ingericht. Voor het nabootsen van de levensechte praktijksituaties wordt gebruik gemaakt van de modernste apparatuur en instrumentarium. Soms moderner dan in het UMCG, waardoor medewerkers in het Skills Center kunnen leren werken met bijvoorbeeld nieuwe OK-apparatuur voordat deze op de operatiekamers geïnstalleerd wordt. Uiteraard beschikt het Skills Center over eigen sterilisatie- en kleding voorzieningen, zodat de gebruikte instrumenten nooit kunnen mengen met die van het echte ziekenhuis.

In het Wenckebach Skills Center UMCG worden niet alleen medewerkers van het UMCG getraind. Verpleegkundigen en artsen van ziekenhuizen uit de hele regio, en op sommige vakgebieden zelfs van daarbuiten, kunnen gebruik maken van de innovatieve opleidingsmogelijkheden die het Skills Center van het UMCG biedt.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 361 22 00