CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2fweb3134CornelisVisser.j pg&tabid=157&mid=1006] 27 maart 2008 - Persbericht - Vragen aan Europese Commissie over natuurplannen Zuiderdiep

Het Nederlandse kabinet verschuilt zich bij de aanleg natuurgebieden op Goeree-Overflakkee ten onrechte achter Europese regels.

Dit zegt CDA-Europarlementariƫr Cornelis Visser. Hij heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

In een brief aan de Tweede Kamer over de Nederlandse plannen om landbouwgrond in de Zuiderdieppolder op Goeree-Overflakkee om te zetten in natuur verwijst het kabinet uitgebreid naar de Europese Kaderrichtlijn Water. De kwaliteitsnormen die in deze Europese regel staan voorgeschreven zou Nederland dwingen tot het nemen van vergaande maatregelen waardoor de omzetting van landbouwgrond in natuur onontkoombaar wordt.

CornelisVisser: 'Ik heb de indruk dat de Nederlandse overheid zich verschuilt achter Europese regelgeving. In deze polder op Goeree-Overflakkee gaat het om zoute kwel van een natuurlijke bron, namelijk de zee. De Europese Kaderrichtlijn Water is zeker niet bedoeld om zo'n natuurlijke bron te gaan bestrijden. Met de brief van de Nederlandse overheid wordt een nationaal natuurplan gemotiveerd met een Europese richtlijn, die een totaal andere doelstelling heeft. Ik wil van de Europese Commissie horen of dit terecht is.'

Visser is van mening dat de relatie die in de brief wordt gelegd tussen de nationale natuurplannen en de Europese richtlijn het draagvlak bij de bevolking voor het Europees beleid niet bepaald zal bevorderen. Dit gezien het feit dat er onder de bevolking op Goeree-Overflakkee weinig tot geen steun is voor de aanwijzing van de landbouwgrond tot natuur.

---