Gemeente Haaksbergen

Aanhoudingsbesluit milieuvergunningen

Aanvragen van agrarische bedrijven voor een nieuwe milieuvergunning waarbij sprake is van uitbreiding met mogelijke gevolgen voor geuroverlast, worden tijdelijk aangehouden. Dat heeft de gemeenteraad afgelopen woensdagavond 26 maart besloten. De raad nam een zogeheten voorbereidingsbesluit en een aanhoudingsbesluit in het kader van de Wet geurhinder en veehouderij (afgekort Wgv). De gemeente wil hiermee ongewenste ontwikkelingen voorkomen.

Het aanhoudingsbesluit heeft betrekking op agrarische bedrijven in de hele gemeente die een nieuwe aanvraag voor een milieuvergunning indienen. Daarbij moet sprake zijn van uitbreiding van de bedrijfsvoering die gevolgen kan hebben voor geurhinder. "Als gemeente kunnen we op deze manier nieuwe knelpunten op het gebied van geurhinder voorkomen, zoals die zijn ontstaan rondom het varkensbedrijf van Bekkedam aan de Voordtweg", aldus wethouder Marcel Diepenmaat.

Inmiddels is de gemeente al bezig met een onderzoek naar de huidige en toekomstige geursituatie in de gemeente. Aan de hand van de resultaten van dat onderzoek gaat de gemeente na of het opstellen van een zogeheten geurvisie en een geurverordening een meerwaarde heeft voor de gemeente Haaksbergen. In een geurverordening kan de gemeente maatwerk leveren op het gebied van geur door de normen en afstanden binnen een wettelijk vastgestelde grens voor een bepaald gebied te wijzigen.

Het voorbereidings- en aanhoudingsbesluit geldt met ingang vanaf 27 maart 2008 en is maximaal een jaar van kracht. Als er eerder een ontwerpgeurverordening met nieuwe normen en nieuwe afstanden is, vervalt op dat moment het aanhoudingsbesluit. Maar ook op het moment dat de onderzoeksresultaten daartoe aanleiding geven, kan de gemeente bepaalde gedeelten van het buitengebied eerder `vrijgeven'.

Lees hier het aanhoudingsbesluit