GroenLinks

Opheldering nodig over veiligheid vliegveld Bonaire

27 maart 2008

GroenLinks wil tekst en uitleg van het kabinet over de veiligheid van Flamingo Airport. Volgens het NRC Handelsblad van gisteren zijn er serieuze twijfels over de veiligheid van dit vliegveld op Bonaire.

In 2003 liep er al een justitieel onderzoek naar mogelijke malversaties bij de aanleg van dit vliegveld; Nederlandse bouwconsortia zouden smeergeld hebben betaald aan lokale politici. De Antilliaanse Rekenkamer kon van de eerdere renovatie financieel gezien geen chocolade maken wegens de gebrekkige administratie en verantwoording. Naar nu blijkt laat de veiligheid van het vliegveld ook te wensen over.

Eind vorig jaar constateerden ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat versleten asfaltlagen en rubberafzetting op de startbaan. Renovatiekosten, die vermoedelijk op Nederland zullen worden afgeschoven, bedragen naar schatting 20 miljoen.

GroenLinks wil van het kabinet precies weten hoe het gesteld is met de veiligheid van Flamingo Airport, wat er moet gebeuren om de veiligheid te garanderen, welke kosten hiermee gemoeid zijn en wie er opdraait voor de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen.

Den Haag, 27 maart 2008
Ineke van Gent