Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Ratificatie VN-verdrag: concrete stappen blijven uit!
---

De ratificatie (bevestiging) van het VN-verdrag voor de rechten van burgers met een beperking door Nederland zal in deze kabinetsperiode gebeuren. Dit bevestigt Staatssecretaris Bussemaker van VWS per brief aan de Tweede Kamer. Maar de staatssecretaris stelt concrete stappen, waarmee zij het beleid alvast af kan stemmen op het VN-verdrag, uit. De CG-Raad is hier teleurgesteld over en waarschuwt: van uitstel moet geen afstel komen.

De Verenigde Naties (VN) hebben in 2006 een speciaal verdrag aangenomen over de rechten van burgers met een beperking. Landen die de inhoud van het verdrag ondertekenen en vervolgens ratificeren (bevestigen), beloven daarmee dat zij serieus werk maken van participatie van burgers met een beperking op alle levensterreinen. Zij moeten concrete maatregelen nemen en wetgeving maken voor participatie van hun burgers met een beperking.

Stand van zaken

Inmiddels hebben 126 landen, waaronder Nederland, het verdrag ondertekend. Zeventien landen hebben het VN-verdrag al geratificeerd. Er zijn twintig ratificaties nodig voordat het verdrag van kracht wordt. Kijk op www.un.org/disabilities/ om de ontwikkelingen te volgen.

Vooruitlopend op de ratificatie, kondigde de staatssecretaris aan dat zij concrete maatregelen gaat nemen ter verbetering van de positie van mensen met een beperking. Eerst nam zij zich voor deze maatregelen eind 2007 bekend te maken. Vervolgens werd dit tijdstip opgeschoven naar het voorjaar van 2008. Nu stelt Bussemaker de maatregelen weer uit tot 'rond de zomer'. De CG-Raad is hier teleurgesteld over.
Op 30 maart 2007 ondertekende Nederland het VN-verdrag. Maar er is hierna niets meer gebeurd wat erop wijst dat Nederland daadwerkelijk de bedoelingen van dit verdrag in de praktijk brengt. De CG-Raad ziet graag concrete plannen, die op korte termijn uitvoerbaar zijn.


* Klik hier voor de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer

(Geplaatst: 26 maart 2008)

---