Woonbond


27-03-2008

Woningisolatie is vaak snel terugverdiend

Woningisolatie levert meer comfort op, de stookkosten gaan omlaag en het is beter voor het milieu. De voordelen zijn duidelijk, maar toch zijn een miljoen huurwoningen niet of nauwelijks geïsoleerd. Mirjam de Rijk en Ronald Paping hebben de regionale bladen van de GPD een artikel aangeboden, waarin ze betogen dat isolatie en het plaatsen van een hr-ketel broodnodig zijn en zichzelf snel terugverdienen. Mirjam is directeur van de Stichting Natuur en Milieu en Ronald is directeur van de Nederlandse Woonbond.

Ongeïsoleerde appartementen, kierende ramen, tochtend glas-in-lood, drijfnatte muren of één kacheltje voor de hele woning. Wie de huurderservaringen op onze site Meldpunt Energieverspilling leest, gelooft zijn ogen niet. Is dit Nederland anno 2008? Enkel glas komt nog volop voor, de HR-ketel is allerminst standaard en isolatie van vloer, dak en muren is eerder uitzondering dan regel. Terwijl goed isoleren meerdere voordelen biedt.

Om te beginnen betalen de huurders jaarlijks honderden euro's minder aan stookkosten. Het isoleren van een verwarmde zolder is in vier jaar terugverdiend. Het isoleren van gevel en vloer in vijf respectievelijk maximaal tien jaar. Dubbel glas in tien jaar. Tweede voordeel: de woning wordt comfortabeler. Wie modern woont, onderschat dit argument gemakkelijk. Huizen met tocht, vocht en schimmel zijn beroerd voor gezondheid en humeur. Het derde voordeel van isolatie is natuurlijk minder uitstoot van broeikasgassen. Bij een ongeïsoleerde eengezinswoning met kachels kan het gasverbruik 1500 m³ omlaag door een cv en een HR-ketel te installeren en het huis te isoleren. Dat scheelt 900 euro en 2700 kilo CO2 per woning per jaar. Dat laatste komt overeen met 16.000 kilometer autorijden.

Woningisolatie duur? Het levert geld op! Huurders isoleren niet snel zelf, want de woning is niet hun eigendom. Velen hebben er ook geen geld voor. Maar verhuurders zouden onder ogen moeten zien dat goede isolatie en een HR-ketel inmiddels basisvoorzieningen zijn. Corporaties hebben bovendien een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze hebben hun mond vol over maatschappelijk ondernemen en toch gebeurt er veel te weinig aan energiebesparing.

Verhuurders hanteren twee argumenten om onder deze verantwoordelijkheid uit te komen. Ten eerste: 'Ik heb de lasten, de huurder de lusten'. Voor corporaties die gewend zijn te investeren ten behoeve van maatschappelijk rendement is dat een vreemd argument. Zonder isolatie dragen huurder én milieu de lasten. Bovendien kunnen verhuurders de lasten van isolatie deels doorschuiven in de vorm van huurverhoging.

Het lijkt ons redelijk om de financiële voordelen van isolatie te verdelen over huurder en verhuurder. De verhuurders die op het Meldpunt Energieverspilling vaak genoemd worden - zoals Mitros, ComWonen, Meeùs, Vestia, Woonmaatschappij/Ymere en De Alliantie - kunnen erop rekenen dat ze binnenkort door ons worden aangesproken op hun gedrag. Net zolang tot ze hun verantwoordelijkheid nemen.