ABVAKABO FNV

Medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg willen meer aandacht voor loopbaan.

Uit de deze week verschenen rapportage van de MedewerkerMonitor in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) blijkt dat medewerkers sfeer en plezier op het werk en inhoud van het werk de belangrijkste onderwerpen vinden waarnaar in het onderzoek is gevraagd. Aandachtspunten zijn de loopbaan en arbeidsvoorwaarden. ABVAKABO FNV neemt de uitkomsten mee in het overleg over arbeidsmarktproblematiek.

In de monitor is gemeten op de thema's kwaliteit van de organisatie, kwaliteit van werk, loopbaan en arbeidsvoorwaarden, stressfactoren. Op deze thema's is een totaalscore berekend van 6,7 (schaal 1 tot 10). De branche krijgt dus een voldoende. Kwaliteit van het werk scoort met 7,1 het hoogst. Het gaat daarbij om zaken als sfeer en plezier op het werk (score 7,8), inhoud van het werk, zelfstandigheid en leiderschap. Loopbaan en arbeidsvoorwaarden krijgen in de monitor een kleine voldoende, namelijk een 5,9. Loopbaanontwikkeling wordt als belangrijker ervaren dan arbeidsvoorwaarden.

Voor ABVAKABO FNV geldt dat zij de pijlen voor de nabije toekomst vooral zal richten op het vergroten van de loopbaanmogelijkheden binnen de instellingen. Voor de vakbond is dit naast de kwaliteit van werk één van de belangrijkste zaken, omdat het echt bepalend is of medewerkers zich ook in de toekomst zullen blijven binden aan de sector.

De bond vindt de monitor belangrijk, het is van belang in verband met de arbeidsmarktsituatie. De uitkomsten geven aanknopingspunten voor verdere professionalisering van de sector en extra impuls aan een aantal lopende activiteiten. Bijvoorbeeld de mogelijkheden voor doorstroom met daarbij behorende scholing naar andere functies.

De MedewerkerMonitor maakt deel uit van de continue benchmark in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Aan de benchmark nemen 103 organisaties deel met in totaal 132.000 werknemers. De respons is bijna 40%. Met deze respons is er een representatief beeld. ABVAKABO FNV was betrokken bij de monitor