Persberichten Lekstroom, 11.05 uur

Utrecht, 27-03-2008

Afronding onderzoek graffitispuiters

HOUTEN De politie rondt een onderzoek af tegen een 17-jarige jongen uit Hilversum en twee mannen van 18 en 19 jaar, beiden uit Houten. De drie jongemannen waren zondag 16 maart omstreeks 02.30 uur aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Daar constateerden agenten dat er verse graffiti was gespoten op de tunnelwanden van het Schonauwensepad. Bij de fouillering trof de politie in totaal 19 verfspuitbussen en schildershandschoenen, monddoeken en viltstiften aan. Aan de hand van de tags (tekens en teksten) en pieces (kunstwerken) en de afgelegde verklaringen konden ruim 20 gevallen van graffitispuiten worden opgelost. Het ging om graffiti aangebracht op een school aan de Slinger, op een elektriciteitshuisje van de Torenmuur, op een supermarkt aan de Raaigras, een bouwkeet aan de Rondweg, op treinstellen/gebouwen rondom het NS-station in het centrum van Houten. Van alle graffitizaken zijn maar twee aangiften bij de politie bekend. De twee mannen uit Houten zijn vooral verantwoordelijk voor de graffiti. De rol van de 17-jarige Hilversummer is gering. De drie zijn gedurende het onderzoek in verzekering gesteld, maar bevinden zich inmiddels weer op vrije voeten. Momenteel vindt er een inventarisatie plaats van de schoonmaakkosten. Het opgemaakte dossier wordt verder afgerond en zal binnenkort worden aangeboden aan het Openbaar Ministerie.

Snelheidscontrole

NIEUWEGEIN In de avond van 26 maart heeft de politie een snelheidscontrole gehouden te Nieuwegein. Tussen 19.00 en 21.00 werden er op de Wierselaan in totaal 260 voertuigen gecontroleerd waarvan 53 de maximum toegestane snelheid van 30 km/u overschreden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 59 km/u.

Hinderlijk alcoholgebruik

NIEUWEGEIN Woensdagmiddag 26 maart heeft de politie een tweetal mannen aangehouden die in het openbaar alcohol nuttigden en daarmee de openbare orde verstoorde.

Omstreeks 15.00 trof de politie op de Raadstede te Nieuwegein een tweetal mannen aan die in het bezit waren van diverse blikjes bier en geopende beertenders op een openbare plek. De beide mannen zijn overgebracht naar het bureau te Nieuwegein, alwaar de mannen uiteindelijk bekeurd zijn op basis van hinderlijk drankgebruik.

Agressieve verdachte

NIEUWEGEIN Woensdagmiddag is er door de politie Nieuwegein een verdachte aangehouden naar aanleiding van openbare dronkenschap.

Omstreeks 16.00 uur heeft de politie bij een horecagelegenheid aan het Makadocenter te Nieuwegein ingegrepen. De horecamedewerker had de politie ingeschakeld, nadat het personeel was lastig gevallen door een aantal mannen die een aanzienlijke hoeveelheid alcohol tot zich hadden genomen. Er werd besloten de mannen de horecagelegenheid uit te zetten.

Hierna begaf één van de mannen zich dusdanig hinderlijk voor o.a. de horecagelegenheid dat hij wederom gevorderd werd weg te gaan, hieraan werkte de verdachte niet mee en begon agressiever te worden. Uiteindelijk besloot de politie de verdachte aan te houden wegens openbare dronkenschap en niet mee werken aan een bevel. Een nekklem was uiteindelijk noodzakelijk om de verdachte mee te krijgen naar het bureau te Nieuwegein. Na diverse bedreigingen, discriminatie en agressief gedrag is mede door middel van een wapenstok de verdachte uiteindelijk in de cel geplaatst.