Politie Haaglanden

Persberichten 27 maart

Haaglanden, 27-03-2008

Internetfraudeur aangehouden
Haaglanden Naar aanleiding van een aangifte van oplichting via de website www.marktplaats.nl, startte politie Haaglanden eind januari 2008 een onderzoek tegen een 24-jarige man uit Simpelveld. Een aangever meldde dat hij via een advertentie op marktplaats concertkaarten bij de Limburger had besteld en betaald, maar dat hij de kaarten nooit ontvangen had. Onderzoek wees uit dat bij Politie Haaglanden sinds eind 2007 nog zes mensen aangifte hadden gedaan tegen deze man, vanwege vergelijkbare oplichtingszaken. Politie Limburg-Zuid hield op maandag 25 maart in opdracht van de officier van justitie de Limburger aan in zijn woonplaats en droeg hem over aan Politie Haaglanden. Tijdens verhoor bekende de man in totaal 26 gevallen van oplichting via internet, waarvan bij verschillende politiekorpsen aangifte is gedaan. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

School organiseert inleveractie nepwapens
Den Haag Surveillanten keken 26 maart om 9.50 uur raar op toen zij op de Kapelweg een 12-jarig meisje met een handvuurwapen op straat zagen lopen. Het wapen bleek niet echt te zijn. Het meisje en haar vrienden verklaarden dat ze het nodig hadden voor een opdracht van school. Ze moesten een film maken. De kinderen vertelden nog meer nepwapens in hun bezit te hebben. Thuis bij een 13-jarige jongen werden nog twee nepvuurwapens in beslag genomen. Politieagenten gingen daarop met de kinderen naar school. De docente bleek in eerste instantie geen kwaad te zien in het gebruik van de nagemaakte vuurwapens, maar begreep na uitleg van de politie waarom ook nepvuurwapens zijn verboden. De school organiseerde direct een inleveractie, die nog een nep-uzi en nep-assault rifle opleverde. Politieagenten van Bureau Scheveningen gaan binnenkort op de school een les geven over het gevaar van het gebruik van nepwapens.

Man aangehouden voor mishandeling vrouw
Den Haag Politie Haaglanden hield woensdagmiddag omstreeks 12.00 uur een 24-jarige Hagenaar aan in zijn woning, omdat hij vlak daarvoor zijn 23-jarige vrouw had mishandeld. Tijdens de mishandeling was de baby van het stel in de woning aanwezig. De man werd aangehouden en op het politiebureau in verzekering gesteld. De vrouw deed aangifte tegen haar man. Het politiekorps Haaglanden werkt met partners samen om huiselijk geweld aan te pakken en het probleem inzichtelijk te maken. De partners zijn onder andere het Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstanties zoals 'De Waag'. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld
(www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Betrapte jongen bekent leksteken autoband
Den Haag Naar aanleiding van een melding dat een jongen een mes had laten zien aan zijn twee maatjes, gingen agenten woensdagmorgen 26 maart poolshoogte nemen op de Pletterijkade. Daar troffen zij het drietal aan en controleerden de jongens. Tijdens de controle bleek één van hen inderdaad een mes bij zich te hebben. De 20-jarige Hagenaar werd hierop aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Tijdens zijn voorgeleiding bekende hij met het mes een autoband te hebben lekgestoken. Na een rit met de verdachte wees hij de auto aan op het Trekvlietplein. De auto bleek inderdaad een lekgestoken achterband te hebben. Tegen de jongeman werd proces-verbaal opgemaakt.

Dronken bromfietser op de bon
Den Haag Surveillerende agenten zagen donderdagmorgen 27 maart omstreeks 04.15 uur dat een 35-jarige Hagenaar met zijn bromfiets slingerend over de weg reed en kennelijk moeite had met op- en afstappen. Zij controleerden de man op de Laan waar bleek dat hij gedronken gehad. Hij blies 880 ugl en kreeg een proces-verbaal. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Snelrijders op de bon
Rijswijk De politie hield op woensdag 26 maart tussen 07.00 en 12.45 uur een snelheidscontrole op de Mgr. Bekkerslaan. In totaal werden 837 passanten gecontroleerd. Van reden er 111 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 77 km per uur.

Wisseltruc bij aanrijding
Den Haag Een 20-jarige Hagenaar zonder rijbewijs veroorzaakte 26 maart om 15.30 uur vermoedelijk een aanrijding. Op de kruising van de Theresiastraat met de Koningin Marialaan zag hij een andere auto over het hoofd. Voordat politieagenten ter plaatse kwamen, ging hij echter snel achterin de auto zitten. De man die achter het stuur zat, de 74-jarige vader van de jongen, verklaarde de auto bestuurd te hebben. De wisseltruc was echter gezien door een getuige. De 20-jarige man kon ook geen legitimatie tonen en werd aangehouden. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Snelheidscontrole
Den Haag Tijdens een snelheidscontrole op de Binckhorstlaan controleerde Politie Haaglanden woensdag 26 maart tussen 17.00 uur en 23.00 uur 1055 bestuurders op hun snelheid. In totaal kunnen 464 bestuurders een proces-verbaal tegemoet zien voor het overschrijden van de maximum toegestane snelheid van 50 km/uur. De hoogst gemeten snelheid was 89 km/uur.

Ontevreden klant
Den Haag Een 59-jarige Hagenaar was het woensdag 26 maart omstreeks 16.15 uur niet eens met de service die hem werd geboden bij een telecomwinkel in de Vlamingstraat. Hierop pakte de man zijn mobiele telefoon en gooide daarmee een paneel in de winkel in. De man werd aangehouden en kreeg een proces-verbaal.

Jongen belemmert hulpverlening
Leidschendam Een 14-jarige jongen werd woensdagavond 26 maart aangehouden, omdat hij hulpverleners belemmerde tijdens de hulpverlening aan een onwel geworden man. Toen een 24-jarige Irakees zonder vaste woon- of verblijfplaats omstreeks 18.15 uur op straat onwel werd, werden politie en ambulance gewaarschuwd. Terwijl de ambulancebroeders zich over de man ontfermden, begonnen omstanders zich ermee te bemoeien, waaronder de 14-jarige Leidschendammer. Hierop hielden de agenten de jongen aan. Hij kreeg een proces-verbaal. De onwel geworden man bleek niets te mankeren en kon na controle door het ambulancepersoneel zijn weg weer vervolgen.

Dronken achter het stuur
Wassenaar Surveillerende agenten hielden donderdag 27 maart om 00.45 uur een 52-jarige man uit Noordwijk aan Zee aan voor dronken rijden. Het rijgedrag van de automobilist op de Rijksstraatweg trok de aandacht van de agenten. De man reed zo langzaam dat hij door een vrachtwagen werd ingehaald. Ook zagen de agenten dat de man over de weg slingerde. De automobilist moest een blaastest doen en blies 390 ugl. Hij kreeg een rijverbod van drie uur opgelegd. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Betrapt op stelen gereedschap
Wateringen Personeel van een winkel heeft woensdag 26 maart een 43-jarige winkeldief uit Den Haag op heterdaad betrapt en aangehouden. De verdachte kwam bij de kassa van de bouwmarkt aan de s-Gravenzandseweg om een paar goederen af te rekenen. Winkelpersoneel had gezien dat de man gereedschap in zijn jaszak had gestoken. Toen hij dit bij de kassa niet afrekende, werd hij aangehouden. De man is overgedragen aan de politie en kreeg een proces-verbaal.

Man op minibike aangehouden
Delft Surveillerende agenten in burger zagen woensdagavond om 20.15 uur op de Schubertlaan een lange man rijden op een minibike. Het is verboden om met deze mini-brommers op de openbare weg te rijden. Bovendien reed de man zonder helm en licht. Toen de agenten hem wilden aanhouden, negeerde de man hun stopteken. Na een achtervolging konden de agenten de man aanhouden in een tuin aan de Brahmslaan. De bestuurder bleek een 22-jarige man uit Delft te zijn. Hij is aangehouden en de minibrommer is in beslag genomen.

Jongen vast voor joyriden
Delft Een ritje met de auto van zijn broer en zus is een 16-jarige jongen uit Delft duur komen te staan. Surveillerende agenten zagen de jongen op donderdag 27 maart om 3.40 uur op de Kruithuisweg door rood rijden. De jonge joyrider verhoogde zijn snelheid en de agenten reden achter hem aan. Zij zagen dat de jongen de autolichten uitdeed en zo verder reed. Toen de agenten vlak achter de jongen reden, gaven zij een stopteken. De jongen bracht de auto tot stilstand. De jongen kon vervolgens zich niet legitimeren en verklaarde dat hij de auto had meegenomen zonder dat hij daarvoor toestemming had gevraagd aan zijn broer en zus. Ook gaf hij toe pas zestien jaar te zijn. De verdachte kan een boete verwachten voor het rijden door rood licht, rijden zonder verlichting en het niet bij zich hebben van een geldig legitimatiebewijs. De jongen wordt nog verhoord door de politie over de joyriding.

Diefstal van sportschoenen
Zoetermeer De politie hield op woensdag 26 maart om 16.40 uur twee jongens (15 en 16 jaar) uit Zoetermeer aan voor de diefstal van een paar sportschoenen. Winkelpersoneel van een sportwinkel aan het Onderlangs had de politie gewaarschuwd. Bij de aanhouding hadden de twee geen gestolen goederen bij zich. De politie verhoorde de twee jongens op het politiebureau. Er bleek ook nog een jongen (16) bij de diefstal betrokken te zijn geweest. Ook hij werd verhoord. Uiteindelijk gaf de 16-jarige verdachte die als eerste was aangehouden toe dat hij de schoenen had gestolen. Hij vertelde ook waar de schoenen op dat moment waren. Tegen alle drie de jongens wordt proces-verbaal opgemaakt.