Gemeente Soest

Dorpshuis Soesterberg

Datum: 27/03/2008

Uitspraak in meningsverschil over dorpshuis Soesterberg

Een onafhankelijke arbiter (oud-rechter) heeft de gemeente in het ongelijk gesteld in de zaak rondom aankoop van het dorpshuisgebouw in Soesterberg. De lening die nodig was bij de oprichting van het Dorpshuis is door het dorpshuisbestuur inmiddels afgelost en daaraan verbonden rechten voor de gemeente zijn daarmee vervallen.

Omdat de gemeente het gebied rondom het Dorpsplein aan het herontwikkelen is, wil zij het dorpshuisgebouw in bezit krijgen zodat op die locatie woningen kunnen worden gebouwd. De gemeente meende aanspraak te kunnen maken op het pand door een overeenkomst ('akte van borgstelling') uit 1968 en de jarenlange subsidiering van de stichting. Het bestuur van Dorpshuis Burgstede dacht hier anders over en daarom was de kwestie voorgelegd aan een arbiter.

De gemeente Soest vindt het jammer de locatie niet op deze manier te kunnen verwerven en stelt zich nog steeds ten doel om het gebied Dorpsplein een kwalitateitsimpuls te geven. Daarin zijn al de nodige belangrijke stappen gezet, waaronder start van de bouw van 47 woningen op de locatie van de voormalige Wethouder De Haanschool. De gemeente heeft nog steeds de wens om ook de locatie dorpshuis in de herontwikkeling van het gebied te betrekken.

De gemeente bekijkt de komende tijd wat concreet de gevolgen zijn van de uitspraak van de arbiter en hoe daar mee om te gaan.

.