VVD


27-3-2008

Ten Broeke: Koppel kunstenaars van het subsidie-infuus af

De VVD in de Tweede Kamer heeft vanochtend een pleidooi gehouden voor beeldende kunstenaars in Nederland die geen overheidssubsidie ontvangen. Han ten Broeke, woordvoerder Cultuur, vond dat nodig nadat vorige week een tranendal over de Tweede Kamerleden werd uitgestort door het platform 'Zonder kunstenaars geen kunst'.

Ten Broeke: "We hebben de BKR misschien afgeschaft, maar de mentaliteit is nog springlevend." De VVD is van mening dat veel kunstenaars al prima op eigen benen staan en dit ook het uitgangspunt moet zijn voor de hele sector.

Nederland telt maar liefst 12.000 kunstenaars. Het aantal kunstenaars is op zichzelf geen probleem, wel als zij allemaal voor een vorm van overheidssteun in aanmerking wensen te komen. Ten Broeke: "We werken dit overigens zelf in de hand. We hebben twaalf kunstacademies in Nederland. Dat is heel erg veel. Het is dan ook logisch dat deze sector uit zijn voegen barst." Zeker als, zoals Ten Broeke aantoonde met een voorbeeld van de Haagse Kunstacademie, studenten actief worden gewezen op inkomenssteun en subsidies. "We moeten gaan selecteren op talent en dus moeten we hier selecteren aan de poort", aldus Ten Broeke, tijdens het debat over het beleid omtrent Beeldende Kunst op donderdag 27 maart 2008.

De liberaal is dan ook blij dat minister Plasterk heeft toegezegd hieraan gehoor te willen geven toen ook andere partijen hiervoor bleken te voelen. Volgens Ten Broeke is daar geen commissie voor nodig zoals de minister direct suggereerde. "Laat nou eens één minister in dit kabinet tot een zelfstandig oordeel komen", aldus Ten Broeke.

Ten Broeke stelde tijdens dit debat vast dat de particuliere kunstsector groeiende is. Met name regelingen zoals de kunst-koopregeling wordt bekender en geniet een grote populariteit. "De wereldmarkt op dit terrein groeit exponentieel en toch drukken we kunstenaars in Nederland nog altijd tegen de overheidsborst. Wordt het niet tijd dat we kunstenaars loskoppelen van het subsidie-infuus en de trekkracht van de markt en van de groeiende groep particulieren hun werk laten doen? De markt is Nederland is nota bene vervijfvoudigd en meer dan negentig procent van de aankopen is onder de 10.000 euro. Bovendien wijst onderzoek uit dat meer dan tachtig procent van de kunstenaars niet terugvalt in de bijstand en ook voor de kunst behouden blijft. Ten Broeke pleitte er dan ook voor om veel meer mogelijkheden te creëren voor Trusts en mecenaten en hierbij ook de fiscale mogelijkheden voor het schenken van legaten niet te schuwen.