Gemeente Lelystad

Start bouw parkeergarage De Waag

Het sein voor de start van de bouw van parkeergarage De Waag (blok B van project Wisselplein, LelyStadshart) is 27 maart op een bijzondere wijze gegeven door wethouder Jaap Lodders.

Nieuw complex

Met de realisatie van dit blok, waarin naast 675 parkeerplaatsen, ook 7.900 m2 winkeloppervlak en 19 huurappartementen komen, wordt het LelyStadshart een bijzonder gebouw én kunstwerk rijker. Projectontwikkelaar Fortis Vastgoed Ontwikkeling en bouwcombinatie Strukton/Moes verwachten dit deel van het LelyStadshart in het voorjaar van 2009 te kunnen opleveren.

Een kunstwerk als gevel

Architect Jean-Paul Kerstens van Maak
De glasgevel is als een tableau vivant dat voordurend verandert afhankelijk van de omstandigheden en onder invloed van licht. Dat komt door de gelaagdheid in het beeld, verklaart architect Kerstens.

De gevel is opgebouwd uit verschillende beeldlagen en hierdoor ontstaat een rijk en dynamisch beeld. Zo is de gevel half transparant waardoor je schimmen van autos binnen ziet rondrijden. Vanuit de garage is per verdieping een reep van het gevelkunstwerk zichtbaar, een kleurenpracht als een enorm glas-in-lood werk. s Avonds schijnen de koplampen door de gevel. Overdag zie je de weerspiegeling van de lucht in het glas. Van dichtbij zie je weer andere dingen, dan van een afstand. Mensen maken er hun eigen voorstelling van.

Nieuw winkelaanbod

Blok B, gelegen tussen de Stationsweg en de Agorahof/Dukaatpassage, omvat 4.500 m2 winkelruimte en 3.400 m2 grootschalige detailhandel. In dit deel komen winkels als H&M, BCC, Douglas, Perry Sport, MKM Design (sieraden en accessoires) en Scapino.

Parkeren

De parkeergarage De Waag, onderdeel van blok B, biedt ruimte aan 675 auto's. De parkeergarage heeft een directe verbinding met de winkelstraat.

Partners

De bouw van de eerste vier blokken van het Wisselplein-project wordt gerealiseerd door de bouwcombinatie van Strukton Bouw & Vastgoed bv uit Maarssen en Moes Bouw Bedrijf West B.V. uit Almere in opdracht van Fortis Vastgoed Ontwikkeling uit Utrecht.

Gert-Jan Veldkamp, directeur Fortis Vastgoed Ontwikkeling: Lelystad staat nu echt op de kaart als vestigingsplek voor retailers. Met name de belangstelling van de (inter)nationale retailers is groot. Door het aantrekken van deze partijen krijgt Lelystad volgend jaar een volwaardig winkelaanbod voor haar bewoners. Naast genoemde retailers zijn we in onderhandeling met meerdere belangrijke trekkers en moeten we af en toe zelfs nee verkopen.

De winkelverhuur gaat via ROOD Winkelvastgoed en DTZ Zadelhoff. De huurappartementen zijn verkocht aan woningcorporatie Ymere.

Het LelyStadshart is een project van Ontwikkelingsmaatschappij LelyStadshart (OMS Beheer), een samenwerkingsverband tussen de gemeente Lelystad en Fortis Vastgoed Ontwikkeling.

Toelichting LelyStadshart

Door de toevoeging van vijf winkelblokken tussen het Dukaatplein, de Stationsweg en de Dukaatpassage ontstaat een betere winkelverbinding tussen de Wissel en de Kroonpassage. Kenmerkend aan het plan is de toevoeging van een grote diversiteit aan modewinkels die nu in het centrum van Lelystad ontbreken.

Van de ruim 28.500 m2 is circa 22.500 m2 bestemd voor onder andere The New Yorker, The Sting, H&M, Miss Etam, Esprit, Mexx, Douglas en de ANWB. Megastores als bijvoorbeeld de BCC en Scapino langs de Stationsweg, bedrijven als ING Bank en Rabobank (samen goed voor circa 2.500 m2) en de bibliotheek (3.600 m2) maken het geheel af.
---