Prinses Màxima start 1e Oranje-Fonds-Campagne: Gezocht Maatjes M/V

27/03/2008 15:00

Oranje Fonds

Prinses Màxima der Nederlanden gaf vanmiddag in Gouda het startsein voor de eerste landelijke campagne van het Oranje Fonds: Gezocht: Maatjes M/V. In aanwezigheid van allerlei vrijwilligers lanceerde de beschermvrouwe van het Oranje Fonds de speciale website www.ikwordmaatje.nl en onthulde zij met twee maatjeskoppels de verdere campagnemiddelen. De campagne duurt drie jaar en moet per jaar 1000 nieuwe vrijwilligers interesseren om maatje te worden.

Voor het eerst werft het Oranje Fonds met de campagne Gezocht: Maatjes M/V vrijwilligers voor maatjesprojecten. Dit zijn projecten waarbij een vrijwilliger 1-op-1 iemand tijdelijk een steuntje in de rug biedt. Aanleiding voor het voeren van campagne is het terugkerende probleem van organisaties om vrijwilligers te vinden. In Nederland zijn er zo'n 1000 maatjesprojecten. Hierin zijn 40 maatjes gemiddeld elk 2 uur per week actief. Iedere week wordt er zo'n 80.000 uur vrijwilligerswerk gedaan door maatjes.

Met twee campagnes per jaar wil het Oranje Fonds de komende drie jaar lokale organisaties ondersteunen en helpen om mentoren, maatjes en coaches te werven. In de campagne speelt naast advertenties, de online database een centrale rol. Via de website www.ikwordmaatje.nl kunnen geïnteresseerden zien welke maatjesprojecten er in hun buurt zijn en zich vervolgens via de website voor aanmelden. Prinses Màxima opende deze databank en onthulde met vrijwilligers en deelnemers van twee maatjesprojecten de te publiceren advertenties.

Naast het startsein van de campagne bezocht Prinses Màxima de Stichting Mara. Deze stichting heeft in Rotterdam en Gouda supportprojecten voor tienermoeders opgezet. Jonge vrouwen geven ondersteuning aan jonge moeders en zwangere meisjes tussen de 14 en 23 jaar die een geïsoleerd leven leiden. Tevens sprak de Prinses in de Hans Christian Andersenschool met deelnemers aan het Brede School Mentorproject. Dit project ondersteunt kinderen uit groep 8 van alle Goudse basisscholen in de overgang naar de middelbare school. Het project is bedoeld voor kinderen die een verhoogd risico tot schooluitval hebben of minder presteren dan op basis van hun capaciteiten verwacht mag worden.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 22 miljoen euro aan organisaties die de samenhang in de Nederlandse samenleving versterken. Het fonds is in 2002 opgericht en aangeboden aan de Prins van Oranje en Prinses Màxima. Zij zijn beschermpaar van het Oranje Fonds en gaan geregeld met het Oranje Fonds op werkbezoek om nader kennis te maken met gesteunde organisaties.





http://www.ikwordmaatje.nl