Pakistan: 63 miljoen kinderen krijgen prik tegen mazelen 27 maart 2008, Punjab - In Pakistan worden 63 miljoen kinderen tussen de 9 maanden en 13 jaar ingeënt tegen mazelen. De Pakistaanse regering leidt de campagne en wordt daarbij ondersteund door het Measles Initiative, een samenwerkingsverband van het Amerikaanse Rode Kruis, de United Nations Foundation, Unicef, de U.S. Centres for Disease Control and Prevention en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat Pakistaanse kinderen een prik tegen mazelen krijgen. Foto: UNICEF Pakistan/2008/ Paradela Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat Pakistaanse kinderen een prik tegen mazelen krijgen. Foto: UNICEF Pakistan/2008/ Paradela

In Pakistan worden jaarlijks ongeveer 2,1 miljoen gevallen van mazelen geconstateerd. Ruim 21.000 kinderen sterven elk jaar aan de gevolgen van deze ziekte. Hoewel mazelen door middel van een vaccinatie makkelijk kan worden voorkomen, is een derde van de kinderen in Pakistan niet ingeënt. Anderen zijn onvoldoende immuun voor de ziekte. Tijdens deze campagne hopen de organisatoren beide groepen kinderen te kunnen bereiken.

Voorafgaand aan de campagne zijn religieuze leiders, onderwijzers en lokale overheden ingeschakeld. Zij kunnen meehelpen om ouders ervan te overtuigen dat het belangrijk is dat zij hun kinderen laten inenten. Ook is er gebruik gemaakt van televisie en posters om de bevolking voor te lichten. Onder meer huisbezoekjes moeten er ook voor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen een mazelenprik krijgen. Alleen al in de provincie Punjab hebben bijna 66.000 mensen een training gekregen, zodat zij kinderen kunnen vaccineren.