Ingezonden persbericht


Petitie "vrij uitgaan" met 72.000 handtekeningen succesvol afgesloten

JS: Pluim voor moeders Vroeg op Stap die probleem opnieuw agendeerden - "Nu tijd om te kijken naar oplossingen die wél werken"

De actiegroep "vrij uitgaan", die in twee maanden tijd op www.vrij-uitgaan.nl 72.000 handtekeningen verzamelde tegen landelijke vroege sluitingstijden in de horeca, heeft die website vandaag gesloten. De reden is, volgens de Jonge Socialisten in de PvdA die de actiegroep mede oprichtten, dat de actiegroep haar doel heeft bereikt. JS-voorzitter Michiel Emmelkamp: "Er komen geen landelijke sluitingstijden in de horeca en het is nu tijd om verder te kijken naar oplossingen die wél werken."

Vorige week boden de dames van Vroeg op Stap hun handtekeningen aan aan de Tweede Kamer. Daar liet het CDA weten een voorstel in te dienen voor landelijke horecasluitingstijden. JS-voorzitter Emmelkamp: "Buiten de christelijke partijen, die samen lang geen Kamermeerderheid hebben, rekenen wij erop dat niemand dat voorstel zal steunen en dus zijn de landelijke sluitingstijden van de baan. Dat is maar goed ook: ze zouden de problemen met alcohol en jongeren alleen maar erger maken en bovendien de vrijheid van volwassenen om hun eigen bedtijd te bepalen inperken."

Volgens de PvdA-jongeren is het nu tijd om verder te kijken in het debat over alcoholmisbruik onder jongeren. Emmelkamp: "Het is de verdienste van de dames van Vroeg op Stap dat ze het debat over alcohol en jongeren opnieuw hebben opgeschud, en daarvoor verdienen ze een grote pluim. De oplossing die zij voorstelden is echter niet de juiste en nu die van de baan is moet er gesproken worden over oplossingen die wél werken." De PvdA-jongeren pleiten zelf voor boetes voor jongeren die te jong met alcohol betrapt worden, het afnemen van vergunningen van kroegeigenaren die te jonge jongeren binnenlaten, het aanspreken van ouders op hun verantwoordelijkheid en minder alcoholreclame op televisie. Emmelkamp: "De tijd van vrijheid blijheid is op dit gebied voorbij, zoveel is duidelijk. De overheid kan dus grenzen stellen, maar het is veel belangrijker dat er een cultuurverandering komt die onder jongeren, ouders en horeca-ondernemers goed moet doordringen. Dan wordt het probleem pas écht aangepakt."

*

Ingezonden persbericht