Ingezonden persbericht


datum 27 maart 2008
nummer 0803/5277

Rijswijk stimuleert taalontwikkeling

De eerste Rijswijkse taaltas is uitgereikt door wethouder Bolte in het Florence consultatiebureau. Rijswijk probeert de taalontwikkeling te stimuleren met de taaltas die voortaan wordt uitgereikt aan alle dreumesen met een leeftijd van 18 maanden. In de taaltas zit een voorleesboekje, een knuffel, informatie over de peuterspeelzalen in Rijswijk en informatie over de bibliotheek. Ook betaalt Rijswijk de inschrijfkosten voor het lidmaatschap van de bibliotheek. Het lidmaatschap zelf is gratis voor kinderen tot en met 17 jaar. De taaltas is een initiatief van de gemeente Rijswijk in samenwerking met zorgaanbieder Florence en Stichting Rijswijkse Kinderopvang.

De taaltas benadrukt het belang van een vroegtijdige start met taalonderwijs voor kinderen vanaf 18 maanden. Taalachterstand kan worden voorkomen met bijvoorbeeld Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), een vorm van extra taalonderwijs. Ouders worden hierover zo vroeg mogelijk geïnformeerd op het consultatiebureau.

In twee peuterspeelzalen in Rijswijk wordt al Voor- en Vroegschoolse Educatie gegeven. De gemeente wil dit aantal graag uitbreiden. Deze ontwikkeling maakt onderdeel uit van het plan voor jeugd- en onderwijsbeleid die de gemeenteraad van Rijswijk begin maart 2008 heeft vastgesteld. In dit plan wordt het jeugd- en onderwijsbeleid voor de komende jaren vastgelegd. Zo ondertekenen in april een aantal gemeentelijke instellingen een overeenkomst om een zorgnetwerk in te stellen voor 12 tot 23 jarigen.



Ingezonden persbericht