Socialistische Partij Rotterdam

Ook burgemeester niet op de hoogte van chloortransporten

27-03-2008 * Burgemeester Ivo Opstelten wist pas gisteren van de chloortransporten die vanaf morgen door Rotterdam denderen, dankzij de vragen die SP-raadslid Leo de Kleijn had aangekondigd naar aanleiding van berichten in de media. Dat bleek vandaag in de gemeenteraad. Prorail heeft eveneens pas gisteren de gemeente ingelicht over de chloortreinen die tussen 28 maart en 28 april van Oldenzaal naar de Rotterdamse Botlek rijden. De burgemeester zal zijn onvrede daarover bij de landelijke overheid aankaarten.

De komende maand rijden er elf transporten van zes tot tien wagons, die ieder ongeveer 500 ton chloor vervoeren. In 2006 werden de transporten gestaakt na jarenlange acties van onder andere de SP en diverse milieu-organisaties. De overheid sloot toen een akkoord met Akzo Nobel en droeg miljoenen bij aan het verplaatsen van de chloorproductie naar Rotterdam. Wel mag er nog steeds tot 10.000 ton chloor per jaar vervoerd worden als er onderhoud wordt gepleegd aan de fabriek in Rotterdam, zoals nu het geval is.

Hoe klein de kans op een ongeluk met de chloortrein ook is: áls er iets gebeurt kunnen hulpdiensten weinig uitrichten en zouden er volgens rampscenario's duizenden mensen kunnen overlijden of gewond raken. De trein passeert het woongebied van 2,5 miljoen mensen. De SP wil dat de chloortransporten geheel stoppen en er opnieuw en beter gekeken wordt naar alternatieven. Daar wilde Opstelten niet aan: het aantal transporten moet zo klein mogelijk zijn, maar geheel voorkomen is op dit moment niet mogelijk.