Partij van de Arbeid

Werkplan partijbestuur en voorstellen meer ledendemocratie

27-03-2008 03:09

Na een uitgebreide rondgang langs de leden heeft het partijbestuur het werkplan voor de komende twee jaar vastgesteld. Ook is het bestuur na deze rondgang tot voorstellen voor meer ledendemocratie gekomen. Deze voorstellen zullen op 13 en 14 juni in Breda aan het Congres worden voorgelegd.

De afgelopen weken trok het partijbestuur door het land om de voorstellen voor meer ledendemocratie en het werkplan te bespreken met geïnteresseerde leden. Voorzitter Lilianne Ploumen wijst erop dat er bij de ontwikkeling van de voorliggende voorstellen geput is uit veel verschillende bronnen: de opdrachten van de Commissie Vreeman, Motie 2 van de Rooie Veren, de aanbevelingen van de Commissie Meer Pit, de aanbevelingen van de Klankbordgroep Ledendemocratie, de aanbevelingen van het Politiek Forum, de werkconferentie van de Adviesraad Verenigingszaken en de discussies gevoerd op de regionale ledenbijeenkomsten.

Werkplan in het kort
Het bestuur heeft een werkplan opgesteld voor de komende twee jaar waarin onder meer aandacht is voor inhoudelijk debat en de permanente campagne, bloeiende afdelingen, werving & selectie en opleidingen in de partij.

Meer ledendemocratie in het kort
Een van de voorstellen van het bestuur voor meer ledendemocratie is het zorgen voor meer debat op het congres door inhoudelijke congressen te organiseren waar leden ook stemrecht krijgen. Ook moeten de afdelingen ondersteund worden in het organiseren van debat. Het Politiek Forum wordt omgevormd tot een Politieke Ledenraad om de voorwaarden te scheppen voor een nieuw orgaan, dat haar zwaarwegende adviesfunctie hernieuwd kan vervullen. 'De inhoudelijke koers van onze beweging moet vorm gegeven én gecontroleerd worden door de leden. Geen macht zonder tegenmacht', aldus Ploumen.

Lees het werkplan van het partijbestuur en de voorstellen voor meer ledendemocratie >