Socialistische Partij

Petemoei krijgt steun in gemeenteraad

27-03-2008 * Alle raadsfracties stemden gisteren in met het voorstel van SP-raadslid Agnes Schlebusch om individuele aandacht te organiseren voor kinderen die opgroeien onder moeilijke omstandigheden. Onder de naam Project Petemoei wil de SP dat er hulp wordt gegeven aan de 'Assepoesters van 2008'. Wethouder Peter Verschuren gaat het voorstel nu verder uitwerken.

Schlebusch: "Iedereen die met kinderen werkt, ziet zo een paar gezichten voor zich als je vraagt of ze kinderen kennen die tekort komen. En dat tekort is dan niet alleen een tekort in materiële zaken, als kleding, of gezond eten, maar ook tekort aan affectie en aandacht." Schlebusch heeft niet de illusie dat dit voorstel dé oplossing is. "Was dat maar waar. Met dit voorstel hopen we wel het lot van sommige van deze kinderen ten goede te keren. En wij denken dat dit kan want dit voorstel voorziet erin dat een kind gedurende langere tijd exclusieve individuele aandacht krijgt."

Opgroeien onder zulke omstandigheden is zwaar en vaak zie je dan ook dat een kind uit een probleemgezin later zelf ook een probleemgezin vormt. Die keten wil de SP doorbreken door kinderen in aanraking te brengen met van alles wat er in de stad gebeurt en ze te laten ervaren dat je altijd iets kunt ondernemen. Met vrijwilligers gaan ze op stap: Naar de kinderboerderij, een ijsje eten, naar de film; de stad in, lammetjes kijken of vliegtuigen spotten. De bedoeling van de exclusieve aandacht en de uitjes is het kind vertrouwen te geven; te laten weten dat er in elk geval één is die luistert. Maar ook gewoon plezier maken.'

Het probleem zit er volgens Schlebusch nu vaak in dat het kind opgroeit in een omgeving met te weinig positieve prikkels, omdat de ouders zelf te diep in de problemen zitten. "Dan kun je bijvoorbeeld denken aan gezinnen die geteisterd worden door schulden en deurwaarders, of aan éénoudergezinnen met moeders die zelf amper kind af zijn en die het moeten zien te rooien met weinig opleiding en nauwelijks geld. In zulke gezinnen hebben de ouders vaak niet meer de energie om plezier te maken met hun kind of hun kind positief te stimuleren. Ze overleven zelf maar amper."

De SP wil dat er organisaties die al ervaring hebben op het gebied van kinder- en jeugdzorg worden ingeschakeld. "We noemen bijvoorbeeld de MJD, de Ouder Kind Centra, maar als het gaat om de inzet van vrijwilligers moet de gemeente misschien te rade gaat bij Humanitas die natuurlijk veruit het meeste ervaring heeft met vrijwilligerswerk. We hoeven het natuurlijk niet allemaal weer opnieuw uit te gaan vinden" aldus Schlebusch.