Aambeien door vieze toiletbril of anale sex?

27/03/2008 17:00

Biohorma BV

34% Van de Nederlanders zou waarschijnlijk niemand vertellen over zijn of haar aambeienklachten. En dat percentage ligt zelfs nog hoger als we de huisarts buiten beschouwing laten. Het onderwerp 'aambeien' (1) bevindt zich dus behoorlijk in de anonimiteit. Lastig, want 50% van de Nederlanders krijgt in zijn leven toch echt te maken met aambeienklachten. Toch blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van HemoClin aambeiengel, dat de kennis over aambeien zeer gering is. Zo denkt bijna 21% dat het mogelijk is om aambeien te krijgen van een vieze toiletbril, 20% denkt dat ze besmettelijk zouden kunnen zijn en ruim 29% denkt dat aambeien misschien wel het gevolg zijn van anale sex.

Al deze gegevens komen uit het representatieve aambeienonderzoek dat Panelwizard uitvoerde in opdracht van HemoClin onder 541 Nederlanders. Aambeienklachten vormen een kwaal die bijna even vaak voorkomt als oorpijn, menstruatiepijn en voetschimmel. Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat bijna 1/3 van de Nederlanders niet of nauwelijks weet wat aambeien zijn. Zelfs 15% van de mensen die ooit last hadden van aambeien weet het eigenlijk niet echt.

Waarom schamen? Half Nederland is ooit de klos
Zo'n 70% van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap of direct na de bevalling last van aambeien. Bovendien is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat één op de twee vijftigplussers ooit in het leven te maken heeft gehad met aambeienklachten. Toch geeft slechts 35% van de zéstigplussers dit aan. Is er sprake van schaamte? Het feit dat bijna 22% van de ondervraagden in een drogist of apotheek misschien liever vraagt naar condooms dan naar een aambeiengel en bijna 20% van de jongeren niet met een anti-aambeienproduct gezien wil worden, beantwoordt deze vraag eigenlijk bevestigend.

Wc-papier als een kaasrasp
'Als ik aambeienklachten heb, voelt het wc-papier als een kaasrasp' (30%). 'Pijnlijke aambeien voelen aan als gloeiende kooltjes' (20%). 'Stekende messen omschrijven de last van aambeien het beste (20%)'. Het moge duidelijk zijn: aambeienklachten vormen een uiterst pijnlijke kwaal. Probleem is alleen dat ruim 43% denkt dat je misschien wel nooit van aambeienklachten af komt als je ze eenmaal hebt. En dus blijven aambeienklachten in 45% van de gevallen ook echt onbehandeld. Zonde, want er is wel degelijk eenvoudig wat aan te doen.

Nieuw! HemoClin tegen aambeienklachten
Biohorma BV introduceert het nieuwe HemoClin: een direct verkoelende en verzachtende aambeiengel. HemoClin vermindert symptomen als jeuk en branderigheid direct en is hygiënisch aan te brengen. Eén van de doelstellingen van HemoClin is om aambeien in Nederland bespreekbaar te maken.

(1) Aambeien zijn zwellichamen - weefsels met bloedvaten - die zwellen om de anus lucht- en lekdicht af te sluiten en die derhalve bij iedereen aanwezig zijn. Echter, als deze zwellichamen regelmatig onder druk komen te staan, loopt de druk in de bloedvaten op en gaan ze uitzetten. Wanneer het normale aambeienweefsel dan zó gezwollen en geïrriteerd is dat het klachten veroorzaakt, spreken we van een aambei zoals we die in de volksmond kennen. Maar eigenlijk moeten we dan spreken over aambeienklachten.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.