Voedsel en Waren Autoriteit

VWA onderzoekt Belgische beweringen kinderkleding

27 maart 2008 - nieuwsbericht

In diverse dagbladen wordt een onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop geciteerd waarin melding wordt gemaakt van gevaarlijke chemische stoffen in kinderkleding. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de in het onderzoek genoemde in Nederland gevestigde bedrijven benaderd en de testresultaten bij Test-Aankoop opgevraagd.

In de onderzochte kinderpyjama's van de bedrijven HEMA en Zeeman zijn ftalaten gemeten. De ftalaten bevinden zich in de flexibele pvc-prints op de kinderpyjama. Voor ftalaten in kleding bestaan geen wettelijke normen. Aangezien er geen direct huidcontact is, wordt aangenomen dat er geen gezondheidsrisico is. De VWA ziet op dit moment geen aanleiding om van HEMA en Zeeman maatregelen te eisen.

Naast ftalaten is in de kinderpyjama van Zeeman ook formaldehyde gemeten. Het gemeten gehalte formaldehyde is onder de wettelijke norm van 120 ppm. Hoewel de pyjama daarmee aan de wet voldoet, heeft Zeeman naar aanleiding van de berichtgeving besloten de verkoop van de kinderpyjama te stoppen en alle voorraden uit de filialen te halen. Klanten kunnen de pyjama terugbrengen.

Goed uitwassen voor eerste gebruik verlaagt het gehalte formaldehyde aanzienlijk.

Meer informatie:

Website Zeeman