D66

Bestrijd genitale verminking bij jonge vrouwen

27 maart 2008

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya wil dat er snel een eind komt aan vrouwelijke genitale verminking.

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) schat dat per jaar minimaal 50 meisjes die in Nederland wonen worden besneden. Koser Kaya stelt voor om in navolging van Frankrijk verplichte controles uit te voeren. Nu worden meisjes vaak bij artsen weggehouden, een verplichte controle door een schoolarts kan dit voorkomen. `Op dit moment wordt er te weinig gedaan aan deze vreselijke vorm van verminking. Alleen voorlichting geven is niet voldoende. Het tempo moet snel opgevoerd worden om deze misstanden zo snel mogelijk te beëindigen', aldus Koser Kaya.

Om snel tot effectieve maatregelen te komen benadrukt Koser Kaya het belang van goed onderzoek. `Zonder duidelijke cijfers over hoe vaak deze verminking voorkomt en hoeveel van deze vrouwen in Nederland en Europa wonen, zijn we nergens. Bovendien moet er een evaluatie komen over de effecten van het huidige beleid. Als we iets doen, moet het goed gebeuren', aldus het D66-Kamerlid.

Ook legt Koser Kaya de nadruk op het belang van nazorg voor de verminkte meisjes: `Deze jonge vrouwen kampen met gigantische psychische en lichamelijke problemen. Andere Europese landen als Frankrijk, Noorwegen en Duitsland besteden hier wél aandacht aan. Wij moeten hier meer en beter op in gaan zetten'.