Stadsdeel Zeeburg

Tentoonstelling Ronald van der Meijs in en rond perronhuisje

27 maart 2008

Op 22 maart 2008 is een nieuwe tentoonstelling geopend in de jongste expositieruimte van Zeeburg. Kunstenaar Ronald van der Meijs heeft speciaal een installatie gemaakt voor het perronhuisje op de Cruquiusweg. Uit het huisje klinken 24 uur per dag de klanken van de haven. Hij heeft ook de wagon op het spoor naast het perron in zijn kunstwerk betrokken. Daarop is een container van jute zakken geplaatst.

Twenty feet Equivalent Unit (T.E.U.) is de naam van het kunstwerk. T.E.U. is de standaard eenheidsmaat voor zeecontainers. Ronald van der Meijs heeft met het plaatsen van de jute container een link gelegd tussen het verleden en heden: de stukgoedhaven waar gewerkt werd met jute zakken (zoals het Oostelijk Havengebied) en de moderne haven met containerterminals. In de nacht schijnt van binnenuit een licht door de juten huid van de container.

Twenty feet Equivalent Unit

De installatie in het perronhuisje geeft het geluid weer van de moderne zeehaven. Dag en nacht worden daar schepen geladen en gelost. Deze 24-uurs economie wordt benadrukt door de geluidsband onophoudelijk in een lange loop af te draaien. De wereld van de haven draait immers altijd door.

Het huisje waar de tentoonstelling in plaats vindt is zelf onderdeel van een kunstwerk: 'Industrieel Monument' van Joep van Lieshout. Begin jaren negentig heeft hij een deel van het oude perron, het opzichtershuisje en een stuk rails met een wagon tot kunstwerk verwerkt. Hiermee wilde hij de herinnering aan de bedrijvigheid van het oude havengebied en het veemarktterrein levendig houden. Ronald van der Meijs sluit met zijn installatie aan op het kunstwerk van Joep van Lieshout. De installatie van Ronald van der Meijs is te zien tot en met 26 april 2008.

Stadsdeel Zeeburg stelt het perronhuisje beschikbaar als expositieruimte. Rona Mathlener organiseert elke zes weken een nieuwe tentoonstelling. Zij laat afwisselend net afgestudeerde en al wat bekendere kunstenaars speciaal voor het huisje een installatie maken. Bezoekers kunnen de kunstwerken 24 uur per dag bekijken.

Meer informatie over de komende exposities vindt u op: www.ronamathlener.com/opzichterhuisje.htm.